FSC-märkningar: Det hållbara valet för ditt varumärke?

3  min lästid 06 juli 2023

Från trä till papper, naturligt gummi och kork; det finns många produkter med FSC-märkningar. Loggan garanterar att materialet som används kommer från hållbart hanterade skogar och är därför en viktig del av att kunna identifiera och marknadsföra miljövänliga produkter till dina kunder. I denna artikel kommer du kunna lära dig om FSC-märkningen och hur du kan använda dom till ditt företags  fördel.

 

 1. Vad är en FSC-märkning?

Internationalla Eco-märknigar som FSC-märkningen förekommer på alla typer av förpackningar och produkter, för det mesta produkter som är gjorda utav trä. Som tidigare nämnt kommer FSC-certifierade produkter från hållbart hanterade skogar och som fortsatt har hanteras miljövänligt genom värdekedjan till kund. Certifieringen informerar och garanterar kunden om urnget och den miljömässiga påverkan av råmaterialet som blivit använt.

Akronymen FSC står för Forest Stewardship Council®, en global ideell förening som är dedikerat till ansvarig hantering av världens skogar. Organisationen har tre olika FSC-märkningar för att indikera ursprunget av råmaterialet som är använt i produkterna. Det finns också en standard märkning som används för marknadsföring. Hur ser dom ut? Kolla in tabellen

 

FSC Promotional

 

FSC-certifierade företag kan använda denna logga på deras webbsidor, kataloger och broschyrer. Denna logga används bara som en indikator eller referens, inte som en oficiell märkning på en produkt eller en förpackning.
FSC 100% Råmaterialet från dessa produkterna kommer 100% från FSC-certifierade skogar. Dessa hållbart hanterade skogarna tar hänsyn till biodiversity, ekosystemet och den lokala befolkningen. Numret i nedersta delen av loggan referear till certifikationsnumret som är tilldelat det specefika företaget.
FSC MixedRåmaterial med en FSC Mixed- certifiering kommer från olika ursprung, från FSC-certifierade skogar, återvunna källor, and/or kontrollerat trä. ”Kontrollerat trä” är inte FSC-certifierat men har samlats in på en accepterad sätt.
FSC RecycledDenna certifiering garanterar att produkterna är gjorda av återvunnet material, som papper, trä, och andra skogsprodukter. Den sätter ett kriteria på användated av återvunna material.

 

 1. Varför ska du välja certifierade produkter?

Även fast en FSC-märkning inte är obligatorisk, så ger det en positiv avtryck på eran marknadsföring. FSC-märkningar indikerar att det hållbara ursprunget på certifierade produkter och förpackningar. Du kan kombinera denna logga med värdekedje loggan (se nedan). Detta visar att du också har en miljömedveten värdekedja.

Dessa två faktorer säkerställer transparant kommunikation mellan kunden och företaget, vilket leder till ett gott intryck och boostar kundernas förtroende. Genom att välja FSC-certifierade produkter så stödjer du ansvarigt skogsarbete.

 

 1. Vilka produkter kan ha en FSC-märkning?

FSC loggan är märkt på flera miljoner produkter.

 • Trä och byggnadsmaterial
 • Papper och tryck
 • Emballageprodukter
 • Textiler
 • Kork
 • Bambu
 • Skogsfrukter
 • Kol

För en modern kund som bryr sig om miljön och föredrar pappersförpackningar framför plast, får två flugor i en smäll. Är du redo att börja skicka dina produkter i FSC-märkta emballage? På RAJA har vi många alternativ för dig. Kolla in dessa produkter:

 

Ämnen