Kuvertguiden – papper, plast, papp eller vadderat?

7  min lästid 07 juli 2021

Kuvert är en av de äldsta och mest använda förpackningsartiklarna i historien, som används för att skicka brev och mindre föremål med posten. Vi berättar om vilka olika typer av kuvert som är mest populära och i vilka sammanhang, så att du kan hitta rätt kuvert för just ditt användningsområde.

Fyra sorters kuvert

Man brukar dela in kuverten i fyra grupper. Papperskuvert, även kallade kontorskuvert, är vanligast förekommande och förmodligen det kuvert du stött på oftast. Du hittar dem på de flesta kontor, och de är ett billigt och smidigt alternativ för dig som behöver skicka brev och dokument. Pappkuvert och vadderade kuvert är två kuvertsorter som båda erbjuder ett bättre skydd mot stötar och slag i transporten, detta är till exempel bra för dig med egen e-handel som använder kuvert för att skicka mindre produkter. Om du skickar produkter som är mer oömma men behöver vattenskydd ska du i stället använda kuvert av plast, där den mest populära varianten är e-handelspåsar. Det finns även kuvert som är kombinationer av olika sorter, till exempel ger våra bubbelkuvert av plast stötdämpning genom vaddering samtidigt som plastytan skyddar mot väta.

I nästa avsnitt går vi in lite mer specifikt på varje kuvertsort – vi börjar med de populära kontorskuverten.

Kontorskuvert – standarden när du ska skicka dokument

Det är alltid bra att ha vanliga papperskuvert nära till hands i fall man behöver skicka iväg något dokument. Kontorskuverten vi är så vana vid att se består vanligtvis av papper, vilket också är det mest ekonomiska alternativet. Men på RAJA har vi även kontorskuvert av det vattenavvisande och rivsäkra materialet Tyvek®, perfekt för dig som vill ha extra skydd mot fukt och smuts. Kontorskuvert går oftast i vitt och finns i versioner med fönster eller utan. 

Standardmått på kuvertstorlekar internationellt

Kontorskuvert har storlekskrav som har antagits internationellt vilket innebär att de flesta länder använder samma storlek. En lag om standardisering av sidstorlekar går tillbaka till 1798 i Frankrike, vilket gjorde det enklare för företag att göra affärer internationellt. De storlekar som används är alla anpassade till varandra, vilket gör att användningen och tillverkningen blir enklare internationellt. En C1 är dubbelt så stor som en C2, en C2 är dubbelt så stor som en C3 osv. Den vanligaste typen för företag är DL-storlek.

Även om det finns standardstorlekar kan kvaliteten på kuverten inte garanteras. Materialets kvalitet och tjocklek samt limmets tätning är alla egenskaper som kan variera. Billigare, tunnare kuvert kan bli kantstötta i posthanteringen eller i värsta fall förstöras, och ingen verksamhet vill ha förstörda dokument – speciellt när du skickar privata och konfidentiella dokument. Se till att dina kuvert inte drabbas av detta och satsa på högkvalitativa kuvert från RAJA.

Bubbelkuvert & vadderade kuvert ger stötdämpning

Behöver du stötdämpning i dina kuvert? Då ska du välja vadderade kuvert. De är försedda med en stark vaddering runt insidan (lager av fibrer, luftfyllda bubblor eller skum) för extra skydd mot stötar. Eventuell vätska absorberas och dämpas av det tjocka ytterskiktet, vilket säkerställer att innehållet är säkert under transport. Vadderade kuvert har med tiden blivit allt lättare i vikt, vilket innebär en lägre portokostnad, samtidigt som en stark skyddsnivå upprätthålls.

Ett vadderat kuvert är bäst när du behöver extra skydd för dina föremål. De används mest för mindre produkter (ett A4-kuvert eller mindre), men större vadderade kuvert finns också tillgängliga. Vadderade pappkuvert kallas ibland också för Jiffy-påse, efter Jiffy Packaging Company som lanserade produkten 1964. Välj mellan fyra  varianter av vadderade kuvert i RAJAs sortiment. Våra Jiffy green-kuvert var tidigare det enda riktigt miljövänliga alternativet då det ger vaddering i form av flera lager återvunnet papper. Numera så kan bubbelkuverten med plastbubblor återvinnas och inte minst har utecklingen gått framåt när det gäller produktinnovation. Nu kan du få bubbelkuvert helt i papper där bubblorna har skapats genom luft som fångas mellan präglade lager. Bubbelkuverten med plastbubblor har invändigt slät folieyta för enkel iläggning och skumfoliekuvert passar bra för innehåll som behöver ett mjukt skydd eller inte får vikas.

Pappkuvert – stöttåliga kuvert av kartong

Kuvert av kartong eller kraftpapper ger även de ett bra skydd mot stötar och slag under transport, tack vare materialets stöttålighet. RAJA har pappkuvert i olika kvaliteter – från lättviktiga kartongpåsar till kraftiga kuvert av miniwell. Vilken kvalitet som är rätt för dig beror på hur flexibelt eller stöttåligt kuvertet behöver vara. Hur ömtåliga är produkterna du skickar, och hur mycket volym upptar de? Kuvert av kraftpapper är tunnare, lättare och ger en större flexibilitet medan kuvert av miniwell är mer rigida men även ger ett starkare skydd. Ett mellanting är våra pappryggpåsar som består av kraftpapper men stärks upp av en bas av kartong – perfekt för dig som behöver skicka viktiga dokument som inte får vikas.

Suprawell är ett kraftigt pappkuvert som har både självhäftande täckremsa och rivremsa, vilket förenklar både förslutning och öppning. Perfekt för att skicka mindre produkter med posten. Dina kunder uppskattar alltid en rivremsa som gör att det inte blir något krångel alls när kuvertet ska öppnas. Våra kunder som är e-handlare väljer ofta e-handelspåsar av kraftpapper, som ett miljövänligt alternativ till e-handelspåsar av plast. Dessa pappkuvert har 80 mm bälg i botten och passar perfekt för att skicka lättare produkter.

Plastkuvert och e-handelspåsar – lättviktigt alternativ till kartonger

Kuvert av plast kallas även säkerhetspåsar eller e-handelspåsar och är ett populärt alternativ till kartonger, för e-handlare som skickar oömma produkter som till exempel kläder och textilier. Du kan ofta spara pengar i fraktavgift genom att transportera dina produkter i en lätt e-handelspåse i stället för en låda av kartong. Till skillnad från kuvert av papper eller papp ger plastkuvert dessutom ett visst skydd mot fukt och väta. Våra bästsäljande e-handelspåsar ”tur och retur” har förutom smidiga handtag även dubbla självhäftande täckremsor – vilket innebär att din slutkund enkelt och smidigt kan använda samma emballage för en eventuell retur.

Transparenta postpåsar är en speciell typ av plastkuvert som ger ett förseglat skydd och är väldigt populära hos exempelvis postorderföretag. De ger ett genomskinligt skydd till exempelvis kataloger som skickas i brevlådan.

Specialanpassa dina kuvert

Visste du att du kan specialanpassa dina kuvert eller e-handelspåsar med din företagslogga? Det är ett utmärkt sätt att sprida ditt varumärke och ge ett professionellt intryck genom ditt emballage. Läs mer på rajapack.se eller kontakta RAJAs emballageexperter idag så hjälper vi dig.

Håll kontakten med oss

Läs nästa blogginlägg:

https://www.rajapack.se/blog-se/5-tips-for-att-forbattra-er-ehandel/

Ämnen