Vad är volymvikt och hur kan du minska onödig luft i dina paket?

5  min lästid 13 april 2021

Visste du att både vikt och volym kan vara med i beräkningen när transportörerna avgör hur mycket som ska faktureras för ett paket? Förpackningens faktiska vikt ställs ibland mot en fiktiv beräknad vikt kallad volymvikt, och i vissa fall är det den vikt som är högst som faktiskt debiteras. Genom att optimera volymvikt för dina försändelser kan du som företagare spara in på transportkostnaderna märkvärt. När volymvikten minskar så minskar även påverkan på miljön, då en mindre förpackning innebär att fler paket totalt får plats i samma lastbil eller flygplan. Win win helt enkelt!

Vad är volymvikt och hur beräknas det?

En försändelse kan vara lätt men samtidigt stor och transportkostnaden påverkas av hur mycket utrymme försändelsen tar upp i lastutrymmet. Volymvikt är ett sätt för speditörer att omvandla ett pakets volym till volymberäknad vikt, som tar hänsyn till det utrymme som paketet tar i en lastbil eller ett flygplan. Volymvikt beräknas med följande formel:

L x B x H x omräkningsfaktor

Där omräkningsfaktorn för transporter på land till exempel är 280.

Om en transportör använder sig av volymvikt i sina beräkningar så är det vanligt att volymvikt faktureras i de fall då de överskrider paketets faktiska vikt. Ett litet och tungt paket kan till exempel faktureras mot faktisk vikt medan ett skrymmande men lättviktigt paket faktureras mot volymvikt. Låt oss ta ett exempel.

Tänk dig att du har två paket i olika storlek som ska skickas med en lastbil. De innehåller likadana produkter och väger lika mycket. Låt säga att varje paket väger 2 kg. Det större paketet har måtten 0,2 x 0,2 x 0,3 meter vilket innebär att dess volymvikt blir 3,36 kg. Eftersom det är högre än den faktiska vikten 2 kg är det i detta fallet volymvikt som kommer debiteras av transportören. Det mindre paketet har måtten 0,15 x 0,15 x 0,2 vilket betyder att volymvikten är 1,26 kg. Då det andra paketets volymvikt är lägre än dess faktiska vikt 2 kg är det paketets faktiska vikt 2 kg som faktureras.

När används volymvikt för fakturering?

Det finns inte någon universell regel om när volymvikt är med i beräkningen, det varierar och kan vara olika för olika transportörer och tjänster. Tar man Postnord som exempel så tar de betalt för det som blir högst av vikt eller volymvikt i följande fyra fall:

  • Inrikes pakettjänster som avtalskund eller köp via Skicka Direkt
  • International Parcel som avtalskund eller Postpaket utrikes vid köp via Skicka Direkt
  • PostNord Pallet, endast tillgänglig för avtalskunder
  • Utrikes expresstjänster

Läs mer om reglerna på Postnords webbplats. Vi på RAJA råder dig att kontakta din speditör om du är osäker på hur de beräknar dina transporter.

Så kan du minska din volymvikt

Nu när du har lärt dig vikten av dina förpackningars volym så är det dags att börja tänka på hur du kan optimera detta så att du betalar mindre pengar för att transportera luft. Här är våra tips.

Tips 1: analysera din nuvarande situation

Om du vill minska dina försändelsers volymvikt är första steget en utvärdering av din nuvarande situation. Vad har du för vikt och dimensioner på nuvarande paket? Faktureras du oftast på volymvikt eller faktisk vikt? Vilka produkter skickar du oftast, och vad har de för dimensioner? Upplever du själv att ni har mycket tomrum i era paket, möjligtvis med en väldigt hög förbrukning av fyllnadsmaterial som följd? Alla dessa frågor kan hjälpa dig få en förståelse för om förpackningars volym är ett problem för er eller inte. Om dimensionerna på era kartonger oftast inte matchar era mest frekvent skickade produkter kan det finnas stora pengar att spara i transport.

Detta leder oss obemärkt till nästa tips…

Tips 2: välj rätt emballage

Vi på RAJA är experter på emballage och lagerför över 3000 emballageprodukter. Några blandade emballagetips från oss:

  • Fyllnadsmaterial är lättviktigt och tillåter dig att packa dina produkter så nära varandra som möjligt utan risk för skador, så att volymen kan dras ner på ett säkert sätt. Bubbelplast är ett effektivt och populärt val, och kraftpapper är ett miljövänligt alternativ.
  • Är det möjligt att skicka dina produkter i påsar i stället för kartonger? Om det är möjligt kan det vara ett sätt att minska volymen. Även större objekt kan skickas med e-handelspåsar, men det beror på vilken typ av produkter ni skickar.
  • Med variabla lådor kan du justera förpackningens volym efter hur stor volym dina produkter upptar.
  • Kartongens storlek ska utgå ifrån era produkters mått. Hitta rätt kartong genom att söka på dina mått i vårt verktyg Boxselector.
  • Kontakta RAJAs emballageexperter och få kostnadsfri konsultation utifrån era unika behov och förutsättningar.

Använd vårt verktyg Boxselector för att hitta rätt kartong utifrån de mått du behöver.

Håll kontakten med oss

Läs nästa blogginlägg:

https://www.rajapack.se/blog-se/bubbelplast-vs-skumfolie/

Ämnen