Optimera er packprocess: 3 praktiska tips

7  min lästid 28 januari 2021

Uttrycket tid är pengar kan användas i många situationer och särskilt i logistikvärlden. I de flesta verksamheter är det viktigt att optimera antalet order per timme och skift. Vi försöker därför hjälpa dig med att spara både tid och energi på lagret. Vi har tagit fram 3 tips som gör att du kan plocka, packa och skicka dina varor mer effektivt.

Genom att optimera er packprocess får ni mer tid till fika.

1. Välj tidsbesparande emballage

Video: lådor med snabbotten
Spara tid med lådor med snabbotten (video).

Valet av förpackningsmaterial påverkar hur snabbt dina varor kan packas. Vissa val kan verka banala, men för lagret kan det spara några sekunder, vilket kan resultera i fler packade beställningar per timme utan extra ansträngning. Sparad tid kan användas inom andra områden av förpackningsprocessen, såsom kvalitetskontroll av leveranser för att minska brister och returer.

Byt ut lådor mot kuvert och e-handelspåsar

Vissa tror att kuvert och e-handelspåsar endast kan användas till varor med lågt värde, men faktum är att de enda begränsningarna som bör tas hänsyn till är skyddsfaktorn och storlek. Om ett byte från lådor till kuvert och e-handelspåsar är ett alternativ finns det två klara fördelar:

 • Snabbare packning per produkt: E-handelspåsar och kuvert är färdiga att packa från start jämfört med att manuellt behöva resa en låda och tejpa den.
 • Lägre transportkostnad per produkt: Både vikt och volym minskas för transporterna, vilket innebär att transportkostnaderna också minskar.

Använd lådor med snabbotten

I de fall då ni måste använda er av lådor, är det bra att känna till att monteringsaspekten kan göras både snabbare och enklare med våra lådor med snabbotten. Bottendelen låser sig själv med ett lätt tryck på sidorna, vilket ger  många fördelar:

 • Spara tid: lådorna monteras 2,5 gånger snabbare än vanliga lådor.
 • Spara energi: De är också 2,5 gånger så enkla att montera. Vilket innebär att ditt team kommer att vara glada att de sparar ett extra moment under packningen.
 • Spara utrymme: Många väljer att bygga staplar av färdiga lådor. Med lådor med snabbotten kan de i stället enkelt montera lådor vid behov och därmed spara lagerplats.

Måttbeställt emballage

Om stora delar av ert produktutbud inte passar i förpackningar ur vårt standardsortiment så kan måttbeställt emballage vara lösningen som förenklar er packprocess. Låt RAJAs emballageexperter ta fram en kostnadseffektiv förpackningslösning som sparar tid och tar hänsyn till miljön utan att tumma på kvalitet – helt utifrån era unika behov:

 • Rädda världen: Genom att använda anpassade förpackningar minskar ni onödig användning av förpackningsmaterial.
 • Spara pengar: Anpassade kartonger leder till lättare försändelser vilket leder till minskade transportkostnader.
 • Kundanpassad funktionalitet: Ni väljer själva vilka funktioner emballaget ska ha. Kanske passar det just er verksamhet att emballaget har handtag eller plastfilm som håller produkterna på plats?

Är ni intresserade av måttbeställt emballage? Skicka oss en förfrågan på info@rajapack.se eller ring oss på 010-33 08 200 för att få en gratis offert.

2. Skydda dina produkter snabbare

Spara tid med perforerad bubbbelfolie (video).
Spara tid med perforerad bubbbelfolie (video).

En annan viktig del av emballage är fyllnads- och skyddsmaterial vilket inkluderar allt från bubbelplast till pappersskydd eller packchips. Skyddsmaterial är extremt viktigt för att skydda produkterna under transport. Genom att effektivisera denna del av er förpackningsprocess kan besparingarna snabbt bli ganska signifikanta.

Skippa kniven med perforerad bubbelfolie

Många av våra kunder väljer perforerad bubbelfolie för att spara tid och minska risken för olyckor på lagret. Perforerade ark gör det enkelt att riva loss enskilda ark ur folierullen, vilket helt eliminerar momentet att mäta ut varje ark och skära loss det med exempelvis en kniv.

Bubbelpåsar – 360 graders skydd på under 10 sekunder

Om era produkters utformning tillåter det är det en bra idé att använda bubbelpåsar, som snabbt täcker produkten från alla sidor samtidigt som produkten skyddas från väta vilket säkerställer att den kommer fram torr och välbehållen. Vill ni spara ännu mer tid så rekommenderar vi bubbbelpåsar med självhäftande remsa. Självklart inkluderar vårt sortiment även miljövänliga bubbelpåsar.

Förpackningsmaskiner anpassade för er verksamhet

Förpackningsmaskiner för fyllnad och skydd är idealiska för e-handelsföretag som hanterar stora mängder med beställningar. När en förpackningsmaskin är installerad ser man ofta att maskinen kommer att betala sig snabbt eftersom antalet packade beställningar per timme ökar drastiskt. Välj mellan luftkuddemaskiner eller maskiner för pappersskydd. Fördelarna är många:

 • Kostnadseffektivt: tillverka ert fyllnadsmaterial vid behov, snabbt och effektivt.
 • Spara plats: när ni använder förpackningsmaskiner tar ert fyllnadsmaterial upp betydligt mindre lagerplats.
 • RAJA hjälper dig avgöra vilken maskin som är bäst för er – kontakta oss idag för hjälp.

3. Försegla dina försändelser snabbare

Självhäftande förslutning i stället för packtejp.

Försegling är det sista steget innan produkterna ska skickas iväg, och självklart är det väldigt viktigt att detta steg blir rätt. Det vanligaste är att man använder någon typ av packtejp, men det är inte det enda sättet – faktum är att det är möjligt att skippa packtejp helt och hållet, om man använder emballage med självhäftande förslutning. Att använda emballage med förslutningsremsor innebär att man sparar tid (ni slipper stå och individuellt tejpa varje låda) och pengar (ni undviker att pallar av tejp upptar lagerplats). RAJA har ett stort utbud av olika typer av emballage som redan har självhäftande förslutning, här är ett urval:

Bonustips: bli mer organiserade och stressa mindre


Det kan kallas en arbetsstation, ett packbord eller en förpackningsstation. Oavsett termen är det ett område där du packar och förbereder paket för att sedan skicka dem. Genom att använda våra packbord kan du bli mer organiserad, effektiv och förberedd jämfört med att använda ett vanligt bord. Du har konstant tillgång till allt ditt packmaterial inom en armlängds avstånd. Kolla in vår avdelning för lager och förvaring för att se hela vårt produktutbud relaterat till lagret, med allt från flak- och hyllvagnar till arbetshandskar.

Vill ni ha hjälp att optimera er packprocess?

RAJA är specialister på förpackningar och emballage. På vår webbplats hittar du allt du behöver inom emballage,  från lådor och kartonger till fyllnads- och skyddsmaterial, med mera. Kontakta oss gärna så får du prata med våra emballagespecialister som utifrån era produkter och behov erbjuder gratis rådgivning kring vilka emballage-lösningar som passar bäst utifrån er verksamhets unika behov och förutsättningar.

Håll kontakten med oss

Ämnen