En guide till förpackningsmaskiner som ökar er produktivitet

11  min lästid 17 september 2021

Förpackningsmaskiner är ett hett ämne och många företag kan se reella fördelar med att automatisera sina förpackningsprocesser. Maskiner ökar produktiviteten, sparar pengar på material och minskar påverkan på miljön. Vi har sammanställt en guide för att ge er en introduktion till förpackningsmaskiner, vad de kan erbjuda och vilka typer av maskiner som finns tillgängliga.

Varför automatisera dina förpackningsprocesser?

Om ni förpackar mer än 10 paket per dag, är det troligt att en förpackningsmaskin kan hjälpa er verksamhet att spara tid och pengar. Många maskiner finns även att hyra, så det finns inga stora kostnader att oroa sig för. 

Några av de fördelar som maskiner kan ge:

 • Påskyndar förpacknings- och lagerprocesser, vilket resulterar i en ökad effektivitet och fler packade paket om dagen.
 • Gör att företaget har mer kontroll över sina förpackningar och förbättrar flexibiliteten.
 • Bidrar till en bättre arbetsmiljö med förenklade uppgifter och mindre fysisk påfrestning för dina lageranställda.
 • Minskar mängden material som används och avfall som produceras, vilket minskar kostnaderna och påverkan på miljön.
 • Maskiner som skapar fyllnadsmaterial frigör utrymme i företagets lager, eftersom filmen eller pappersrullen maskinen använder tar upp mycket mindre utrymme än om fyllnadsmaterialet skulle köpas färdigt.

Olika typer av förpackningsmaskiner

Ett stort antal förpackningsprocesser kan automatiseras, inklusive bandning, tätning och dämpning. Bandningsmaskiner effektiviserar processen att banda paket med packband. Med en påssvets kan ni snabbt och enkelt täta påsar på löpande band. Sträckfilmsmaskiner används ofta av företag som nyttjar en större mängd palltransporter.

Våra mest populära maskiner är förmodligen förpackningsmaskiner som skapar fyllnadsmaterial på plats. Att säkerställa att varor kommer fram i ett bra skick är viktigt för alla framgångsrika affärer. För att skydda lösa föremål under frakt, är pappers- eller luftfyllnad perfekt för dämpning och skydd.

Hur fungerar en förpackningsmaskin för fylllnad och skydd?

Förpackningsmaskiner producerar fyllnadsmaterial snabbt och enkelt, när det behövs, istället för att köpa det färdigt. Förpackningsmaterialet som matas in i maskinerna (t.ex. plast eller papper) kan beställas i ekonomiska rullar, vilket innebär en sänkt fraktkostnad för er verksamhet och mer lagerutrymme.

Luftkuddar och fyllnadsmaterial av papper används för att skydda föremål.

Luftfyllnadssystem – mer miljövänligt än man kan tro

Det är allmän kunskap att papper är bättre än plast utifrån en miljöaspekt. Fyllnadsmaterial tillverkat av papper bryts ner mycket enklare i miljön. Men en miljöaspekt som många inte tänker på när det gäller bubbelplast eller luftkuddar är att fyllnadsmaterialet kan bestå av så mycket som 99% luft. På så sätt kan det vara ett väldigt resurssnålt material att använda. Använder du ett luftfyllnadssystem får du dessutom fördelen att plastfilmen tar upp väldigt liten plats i transporten från oss till ditt lager, eftersom den inte levereras uppblåst.

Dessutom erbjuder vi självklart alternativ till plastfilm som är snällare för miljön. Väljer du RAJAs egna luftfyllnadssystem RAJAAIR 1 eller RAJAAIR2 så kan du välja att använda den tillsammans med våra populära pappersfilm. Vi har även biologiskt nedbrytbar plastfilm och film som består av 50% återvunnet material.

Läs också: Hitta rätt luftkuddemaskin för dina behov

Luftfyllnadssystemet RAJA AIR 1 - med länk till instruktionsvideo på YoutubeLuftfyllnadssystemet RAJA AIR 2 - med länk till instruktionsvideo på Youtube

RAJAs youtubekanal hittar du filmer som demonstrerar vissa av våra maskiner och övriga produkter. Följ länkarna i bilderna ovan för att kolla in våra filmer om luftfyllnadsmaskinerna AIR 1 och AIR 2.

Maskiner för pappersfyllnad – en favorit hos RAJA

Pappersfyllnadsmaskiner erbjuder ett annat kostnadseffektivt och miljövänligt sätt att skapa fyllnadsmaterial. Studier har visat att konsumenter föredrar att få pappersmaterial i sina paket av miljöskäl. Maskinerna tar in pappersrör och levererar starkt, krympt papper som kan användas för att förpacka paket säkert. Dessa maskiner är idealiska för högvolymprocesser (de producerar upp till 1,4 meter papper per sekund) och även om de är större än luftkuddsystemen, erbjuder de större flexibilitet. Om ni paketerar över 50 produkter om dagen, sparar ni tid och pengar, och er materialanvändning minskar med 30% inom de första tre månaderna. Det finns fler alternativ som inkluderar funktioner så som fjärrkontroller, fotpedaler och programmering av papperslängden.

PadPak-serien är populär hos RAJAs kunder. Följ länkarna i bilderna ovan för att kolla in våra filmer om PadPak Junior och PadPak Guardian på RAJAs youtubekanal.

Ta vara på kartong med kartongåtervinnare

Tips: varför inte ta tillvara på det kartongavfall som redan skapas på ditt kontor eller lager? Bli en miljöhjälte och återanvänd dina använda kartonger som fyllnadsmaterial med hjälp av vår smidiga kartongåtervinnare. Maskinen perforerar kartong så att du får ett flexibelt och dragspelsvikt material som kan användas för att skydda dina produkter under transport och fylla tomrum i dina paket.

 Kartongåtervinnare

Maskiner för förslutning, buntning och bandning

Raskt vidare till maskiner för förslutning, buntning och bandning. Förpackningsprocessen kan innehålla många steg, och att effektivisera ett eller flera av dem med hjälp av en maskin kan vara en riktigt bra idé och något som kan öka er hastighet sett till antal paket eller gods som förbereds per dag.

Bandsträckare effektiviserar bandning

Använder din verksamhet ofta packband för att försluta paket? Vi har bandningsmaskiner för både mindre och större behov som automatiserar processen att sträcka och försluta PP-band. En typisk maskin kan packa in och fästa en låda på under 10 sekunder. De är robusta och enkla att använda samtidigt som det går snabbt och enkelt att byta bandrulle. Om ni packar över 50 paket per dag, är det troligt att en bandningsmaskin skulle kunna spara er betydligt med tid och pengar.

Vill ni ha en mer flexibel maskin så erbjuder vi även en handhållen variant – vår batteridrivna bandsträckare rekommenderas för företag som bandar både horisontellt och vertikalt upp till 150 svetsningar/timme. Den fungerar med PP-band eller PET-band och  spänner och svetsar packbandet med ett enkelt knapptryck.

 

Miljövänlig förslutning med elektronisk tejpdispenser

Har du funderat på att ersätta er packtejp av plast med en miljövänlig variant? RAJAs elektroniska tejpdispenser använder förseglingsremsor – tejp tillverkat av papper, vars häftämne aktiveras av vatten som den elektroniska dispensern hettar upp. Sätt fast tejprullen, välj tejplängd och sätt igång – maskinen aktiverar, matar ut och klipper av tejpbitar i rätt längd.

En övergång till papperstejp är något era kunder kommer märka och uppskatta! Förutom att papper är bättre för miljön, så förenklas återvinning eftersom tejpen inte behöver separeras från kartongen.

Elektronisk dispenser för förseglingsremsor

Se filmen om RAJAs elektroniska tejpdispenser genom att följa länken i bilden ovan.

Trådlös klammerpistol effektiviserar häftning

Kanske använder ni i stället häftstift för att försluta era paket? I så fall har vi i vårt sortiment en trådlås klammerpistol som kan vara intressant. Häftstift kan ha många skilda användningsområden, denna maskin är perfekt för mobil användning i produktionsverkstäder, lager eller logistik. Med upp till 800 häftklammer per batteriladdning är det en riktigt kraftfull lösning.

HäftmaskinHäftklammer

Stabilisera era pallar med en sträckfilmsmaskin

Sträckfilm används ofta och gärna för att se till att pallar är stabila under transport eller långtidsförvaring. Genom att använda sträckfilm kan man undvika olyckor, dessutom får godset ett bra skydd från fukt, damm och smuts. RAJA erbjuder sträckfilmsmaskiner med olika tilläggsfunktioner som till exempel motordriven försträckning och digital kontrollpanel. Perfekt om ditt företag hanterar ett stort antal pallar. Notera att sträckfilmsmaskiner används med särskilt framtagen maskinsträckfilm.

Läs också: Allt du behöver veta om sträckfilm.

Sträckfilmsmaskin

Fixera/skydda dina produkter med varmluftspistol och krympfolie

Precis som namnet antyder så krymper krympfolie vid uppvärmning – när du värmer upp plastfilmen med till exempel en varmluftspistol så kommer den alltså krympa ihop och formas efter din produkt oavsett utformning. Denna metod används till exempel för att säkra gods inför transport och ger godset ett bra skydd mot väder och vind. Välj gärna vårt krympset som utöver varmluftspistol även inkluderar ett vagnstativ. Notera att krympfilm köps separat.

KrympfolievarmluftspistolKrympset

Täta era påsar med en påssvets

En påssvets erbjuder en mer industriell högvolymlösning om ni snabbt och enkelt behöver täta stora mängder påsar. De är små och kompakta och passar in nästan var som helst. Reservdelspaket kan också köpas vilket gör det enkelt att underhålla maskinen. Tips: satsa på vårt påssvets-paket där allt du behöver för att sätta igång är inkluderat: du får med både påssvets, stativ, avrullare och bord.

Om påssvetsar fångar ditt intresse kan det vara bra att veta att vi på RAJA även har ett stort sortiment av plastpåsar och plastslangar.

PåssvetsPaket industriell påssvets

Behöver du hjälp med att välja förpackningsmaskin?

RAJA är specialister på kartonger, emballage, transporter och logistik. Utforska vårt utbud av förpackningsmaskiner i vår interaktiva katalog, som är dedikerad till maskiner och system. Kontakta oss gärna för tips och rådgivning kring vilken av våra förpackningsmaskiner som passar bäst utifrån era unika behov, förutsättningar och prioriteringar. Mejla oss direkt på info@rajapack.se eller ring oss på numret 010 – 33 08 200 på vardagar 07:30-17:00.

RAJA hjälper dig hela vägen från idé till installation

 • Våra emballagespecialister analyserar era behov och hjälper er hitta en lönsam lösning
 • Vid behov kan vi anordna demos av olika material och maskiner
 • Vi ger er ett kostnadsförslag, och erbjuder snabb leverans efter avslutad affär
 • Vi erbjuder gratis upplärning och/eller gratis installation
 • Vi erbjuder service och underhåll för maskiner med serviceavtal

Vid avtal ingår också andra fördelar:

 • Våra priser är anpassade till din inköpsvolym och du kommer att ha glädje av våra mängdrabatter
 • Minimalt behov för lager – vi har alla produkter på lager för leverans inom 24/48 timmar
 • Anpassade leveransdatum och leveransadresser – vi levererar dit du vill när det passar dig.
 • Utnyttja ett gruppavtal med avtalspriser och gynnsamma villkor för er med flera filialer och avdelningar

Håll kontakten med oss

Läs nästa blogginlägg:

https://www.rajapack.se/blog-se/sa-byter-du-ut-3-vanliga-emballageprodukter-mot-ett-miljovanligt-alternativ/

Ämnen