Allt du behöver veta om sträckfilm

9  min lästid 13 juli 2021

Inlägget uppdaterades senast 13 mars 2023.

Sträckfilm är så mycket mer än bara plastfilm. Det är ett viktigt inslag på varje lager! Men varför är det så? Det är helt enkelt den perfekta lösningen för att säkra din pallar, så att gods håller sig på plats under hela transporten.

Sträckfilm: viktigt på varje lager

Här på RAJA kan vi inte göra någonting utan sträckfilm. En pall är verkligen inte komplett utan några bra, jämna lager av det. Förutom att det håller våra (och dina framtida) produkter på plats så skyddar det även mot damm, smuts och fukt.

Det är viktigt att filmen appliceras korrekt och att du använder precis så mycket som du behöver. Om du använder för mycket sträckfilm behöver du mer förpackningsmaterial vilket ökar dina kostnader. Om du däremot använder för lite så kan din sträckfilm rivas upp och dina varor skadas. Läs vidare för att lära dig hur du applicerar sträckfilm på rätt sätt.

Så väljer du rätt sträckfilm

För att välja rätt sträckfilm måste du ta hänsyn till vikten och formen på din pall. Både handsträckfilm och försträckt handsträckfilm kan användas för homogena pallar eller för pallar med lite mer oregelbunden form, men det finns viktiga skillnader.

Lastning av lastpallar på rätt sätt: De tre grundläggande typerna

När man väljer rätt pallskydd eller sträckfilm skiljer man mellan tre olika typer av pallast.

Homogen pallast: (typ A)

Det enklaste fallet: Du har varor som alla har samma mått och som i bästa fall till och med motsvarar måtten på en europall (1200 x 800 mm). I detta fall talar vi om homogen belastning.

Heterogen last på en pall (typ B och typ C)

I praktiken förekommer dock oftast den inte så ”perfekta” lastningen: Förpackningarna är inte alla like stora, de har olika format och sticker ut från lasten i viss utsträckning (typ b) eller ibland ganska rejält (typ C).

Tips:
Packade varor av olika former lastas ofta på en pall. 
För att uppnå bästa möjliga stabilitet bör en grundregel följas: 
Uppdelad struktur för bättre säkring. 
Precis som när du bygger ett legotorn gäller följande: Undvik pelarliknande stapling,
se till att lasta förskjutet. 
I den ”förskjutna designen” klarar lasten större krafter 
som till exempel vid nödbromsning av en lastbil. 
Denna effekt förstärkts avsevärt genom användning av
halkskyddsmattor/pallmellanlägg vid lastning av pallen.

 

Handsträckfilm rekommenderas för de flesta palleteringsbehov. Det är en solid, elastisk film som lätt formar sig runt godset och säkrar lasten under transport. Fästämnet finns på endast en sida, och folien har också en tyst avrullning. Tips: välj gärna miljövänlig handsträckfilm bestående av återvunnet plastmaterial eller papper.

Försträckt handsträckfilm rekommenderas främst för jämnt lastade pallar. Filmen är oelastisk samt lätt och behåller formen efter palletering. Att den är försträckt innebär att den appliceras väldigt enkelt och att du sparar resurser jämfört med sträckfilm som inte är försträckt. Försträckt sträckfilm gör att du producerar hälften så mycket avfall jämfört med vanlig sträckfilm.

Professionell utdragning av sträckfilm (manuellt) i 5 steg

Professionell sträckfilmshantering är förutom typ av pallastning viktigt för att pallen får ett stabilt stöd och därmed bättre lastsäkring. Oavsett om omslagningen sker för hand eller med hjälp av en maskin måste följande steg följas.

  1. Rulla av ca 1 meter film och knyt den längst ner på pallen, (Knytning ej nödvändigt vid maskinsträckning).
  2. Beroende på lastens vikt, linda pallfoten mellan 5 och upp till 12 gånger (fotlindningar) för att ordentligt koppla ihop pallen och det förpackade godset.
  3. Fortsätt sedan – med en överlappning (vi rekommenderar ca 60%) – att linda uppåt i en spiral.
  4. Linda pallhuvudet runt tre gånger (huvudlindningar) och linda spriralformigt nedåt igen.
  5. Riv av sträckfilmen strax före den sista sidan och linda in den sista biten för hand.

Vilken tjocklek på sträckfilmen ska du välja?

Pallens vikt är en avgörande faktor vid val av sträckfilm. Ju tyngre din belastning är, desto tjockare bör sträckfilmen vara. Tjockleken på plastfilm uttrycks i mikrometer (1/1000 mm), även kallat my.

PallviktFilm tjocklek
≤ 500 kg≤ 17 my
≤ 700 kgMellan 20 och 23 my
≥ 800 kgMellan 23 och 30 my

 

 

 

Minska klimatavtrycket med sträckfilm av papper

Är miljön viktigt för dig och ditt företag? Välj då sträckfilm av papper, en nyhet i RAJAs sortiment 2022. Denna sträckfilm är tillverkad av 100% återvinningsbart PEFC-certifierat kraftpapper, ett utmärkt alternativ till sträckfilm av plast. Nyfiken på hur produkten ser ut? Kolla in denna video:

Ministräckfilm för mindre paket

Standardstorleken för sträckfilmsrullar är 45 – 50 centimeters bredd, men visste du att vi även har så kallad ministräckfilm i vårt sortiment? Dessa rullar är så små som 10 – 12 cm breda, perfekt för dig som behöver omsluta mindre och lättare paket, eller kanske bunta ihop långa produkter som till exempel rör. Ministräckfilm används tillsammans med dispensers för ministräckfilm.

Ministräckfilm – perfekt för t ex omslutning av lättare paket och buntning av avlånga produkter

Transparent eller färgad sträckfilm?

Det vanligaste är att man väljer genomskinlig sträckfilm, men visste du att du även kan använda din sträckfilm för att ge insynsskydd eller för att organisera genom färgkodning? RAJAs svarta sträckfilm är ogenomskinlig och ger ett riktigt bra insynsskydd, detta garanterar att innehållet på din pall blir kondifentiellt. Om dina produkter inte syns minskar risken för stöld. Vår färgade sträckfilm finns även i blå eller vit färg – detta säkerställer att dina pallar är igenkännliga, och färgerna kan användas för att strukturera på ditt lager.

 

 

 

Manuell eller automatisk inpackning med sträckfilm?

Det finns två sätt att applicera stretchfilm: antingen manuellt med en handsträckfilmsdispenser eller mekaniskt med en sträckfilmsmaskin (notera att du behöver maskinsträckfilm om du använder en maskin). Om du filmar mer än 15 pallar per dag så rekommenderar vi att du väljer en av våra förpackningsmaskiner.

Vad är fördelen?

Den automatiska sträckfilmsmaskinen säkerställer god säkerhet vid lastning. Sträckfilmsmaskinen uppmärksammar de ”två svaga punkterna” på en lastenhet och har därför separat huvud- och fotomslagning. Det som låter lite som akutsjukvård är avgörande för stabiliteten!

Fotlindning vid sträckfilmshantering

Det första momentet vid hanteringen kallas fotlindning och utgår från pallen som produkterna står på. Vi rekommenderar minst 8-12 lindningar för en stabil anslutning när det kommer till maskinsträckfilm. Detta ska även ske i två steg, dvs en gång före själva inlindningsprocessen och en gång efteråt.

Huvudlindning vid sträckfilmshantering

En tillräcklig stabilisering av den övre delen av lasten är också nödvändig. Medan två varv vanligtvis räcker för den mellersta delen av pallen, rekommenderas fyra till fem omslag här, beroende på vikten.

Tvärlindning vid sträckning

Idealiskt sätt styrs sträckfilmen först uppåt och sedan nedåt längst lasten. Den tvärgående lindning som blir resultatet garanterar optimal stabilitet. Här räcker de två lagren av korsvisande film vanligtvis till för att säkra lasten mot tippning och glidning.

En väl omslagen lastpall med en vikt på ca 440 kg klarar en lutningsvinkel på 34 grader under ett tipptest – mer än vad som skulle inträffa vid en avvikande rörelse med en lasbil.

Hur väljer du rätt sträckfilmsmaskin?

Filmar du fler än 15 pallar per dag rekommenderas som sagt en sträckfilmsmaskin. RAJA har sträckfilmsmaskiner i flera utföranden så att du kan hitta en som täcker dina behov. Sträckfilmsmaskiner med mekanisk broms passar bra för oregelbundna och ömtåliga pallar, och kan hantera upp till 25 pallar på en dag. Välj en sträckfilmsmaskin med motordriven försträckning, som kan filma upp till 50 pallar om dagen, om du har stora pallar med oregelbunden form i reducerade utrymmen. Vår allra mest kraftfulla sträckfilmsmaskin har dessutom digital kontrollpanel och kan filma så mycket som 70 pallar på en dag.

Är du nyfiken på hur en sträckfilmsmaskin fungerar? Klicka HÄR

Behöver du hjälp med att välja rätt sträckfilm?

RAJA är experter på allt inom emballage – från kartonger och packtejp till sträckfilm och förpackningsmaskiner. Kontakta oss gärna för tips och rådgivning kring vilken sträckfilm du ska välja, eller kanske om vilken sträckfilmsmaskin som passar bäst utifrån dina behov. Numret är 010 – 33 08 200 och vi har öppet vardagar 08:00-17:00.

Håll kontakten med oss

Läs nästa blogginlägg:
Ämnen