Bubbelplast vs skumfolie

6  min lästid 31 mars 2021

Bubbelplast eller skumfolie – vilket fyllnadsmaterial är bäst för dina produkter? Materialen är likartade på många sätt men har också sina särskiljande egenskaper som kan hjälpa dig att göra ditt val.

Bubbelplast – allsidigt och populärt

Bubbelplast utgörs av hundratals små luftfickor inkapslade i ett mjukt lager av polyeten. Det är denna uppbyggnad som ger materialet dess vadderande och skyddande egenskaper. Att bubbelplast är ett av de mest populära förpackningsmaterialen för RAJAs kunder är inte konstigt. Det är lättviktigt, prisvärt och ger ett riktigt bra och mångsidigt skydd.

Bubbelplast finns i olika kvaliteter så att du kan välja ett material beroende på hur tungt, vasst eller ömtåligt det du vill skydda är. Det vanligaste och mest ekonomiska är att man använder bubbelplast med små bubblor på rulle som enkelt kan klippas i den längd du vill ha. Välj gärna vårt miljövänliga bubbelfolie som består av 80% återvunnet material. Om dina produkter behöver mer skydd har vi även bubbelplast med stora bubblor.

Spara tid med dispenser, perforerade ark eller färdiga påsar

Vill du slippa momentet att mäta och skära ut bitar i rätt storlek? Välj perforerade rullar, så kan du i stället riva av färdiga bitar i samma storlek snabbt och snyggt. Perfekt om du packar många föremål med liknande storlek. Bubbelplast i dispenserbox gör processen ännu enklare. Om du skickar små föremål kan våra färdiga bubbelpåsar vara perfekta för dig. Skickar du elektronik? Då bör du titta på antistatisk bubbelplast som särskiljs i vårt sortiment med sin rosa färg. Detta material sprider den elektrostatiska laddningen och skyddar därigenom dina produkter från statisk elektricitet.

Bubbelfolie i dispenserförpackningBubbelpåsarAntistatisk bubbelfolie

Risk för märken på ömtåliga produkter

Var försiktig om du vill använda bubbelplast för att skydda produkter med ömtåliga ytor. Av trycket som uppstår när de små luftbubblorna pressas mot vissa material kan det uppstå små ”cell-märken” som kan vara svåra att få bort. Denna känslighet gäller till exempel för material som polerad metall, glas eller trä. Så om du skickar sådana produkter rekommenderar vi att du lägger produkterna i ett annat material först, som polyeten eller skumfolie, innan du förpackar det i bubbelplast.

Skumfolie – optimalt för känsliga ytor och produkter

Likt bubbelplast så är även skumfolie ett lättviktigt, lätthanterligt och smidigt skyddsmaterial. Små luftbubblor i skummet ger bra dämpning och formning, vilket ger ett bra skydd för produkten. Skumfolie köps på rulle och skärs till önskad storlek. Köp skumfolieark i dispenserförpackning om du vill spara tid i förpackningsprocessen.

Till skillnad från bubbelfolie behöver du inte oroa dig för att skumfolie ska göra märken på målade eller lackerade ytor. Använd skumfolie for att skydda ömtåliga ytor som glas, metall, eller möbler från repor och nötning.

Sättet skumfolie är konstruerat minskar sannolikheten för statisk elektricitet jämfört med bubbelplast. Skumfolie är alltså generellt sett ett bättre skyddsmaterial för elektrisk utrustning och känsliga delar. Skumfolie är också bra på att behålla sin form och sina skyddande egenskaper, vilket gör det optimalt att återanvända flera gånger.

Skumpacksskivor ger ett stadigt skydd

Ett annat skyddande skummaterial är skumpacksskivor – solida plattor av skum som har en väldigt hög dämpningseffekt. Plattorna är inte oelastiska och formar sig inte efter dina produkter på samma sätt som folie. I stället används de för att ge ett stadigt skydd för tyngre produkter som till exempel möbler eller för att separera produkter från varandra i ett paket. Precis som skumfolie är skumpacksskivor lättviktiga, enkla att arbeta med och lämpliga för återanvändning.

Vilket material passar dig?

Sitter du i valet och kvalet mellan bubbelfolie och skumfolie? I så fall hoppas vi att denna guide har hjälpt dig. Materialen har fler likheter än olikheter – båda material är lätta och följsamma och ger ett effektivt skydd åt dina produkter. Men det finns skillnader som kan avgöra vilket material som passar bäst för dina produkter.

Bubbelfolie är generellt sett det mest populära valet. Det är ett väldigt mångsidigt material, oavsett om du behöver förpacka lätta eller tunga produkter så finns det en variant för dig. Skumfolie har dock fördelen av att vara tunnare och tar därmed mindre lagerplats. Skummets släta yta gör också att produkter med ömtåliga ytor inte riskerar att skadas. Skickar du elektronik så rekommenderar vi att du väljer skumfolie eller antistatisk bubbelfolie. Vill du att dina produkter ska sitta säkert eller åtskiljas i paketet kan rigida skumpacksskivor vara precis det du behöver.

Vill du ha hjälp med att välja rätt fyllnadsmaterial?

RAJA är specialister på förpackningar och emballage. På vår webbplats hittar du allt du behöver inom emballage,  från lådor och kartonger till fyllnads- och skyddsmaterial, med mera. Kontakta oss gärna så får du prata med våra emballagespecialister som utifrån era produkter och behov erbjuder gratis rådgivning kring vilka emballage-lösningar som passar bäst utifrån er verksamhets unika behov och förutsättningar.

Håll kontakten med oss

Läs nästa blogginlägg:

https://www.rajapack.se/blog-se/hur-atervinner-man-emballage/

Ämnen