Så byter du ut 3 vanliga emballageprodukter mot ett miljövänligt alternativ

5  min lästid 27 maj 2021

Emballageindustrin blir mer och mer hållbar i en ständigt ökande takt. Om du medvetet väljer förpackningsmaterial med miljön i åtanke, ligger du som företag ofta redan före dina konkurrenter.  Därför vill vi på RAJA hjälpa företagare hitta miljövänliga alternativ till de emballageprodukter som används mest. Läs vidare och lär dig om våra miljövänliga alternativ till bubbelplast, e-handelspåsar och packtejp.

1. Miljövänlig bubbelplast eller kraftpapper

Att bubbelplast är förstavalet för många e-handlare vad det gäller fyllnads- och skyddsmaterial är inte konstigt – det är ett flexibelt och allsidigt material som ger ett effektivt skydd till dina produkter. Materialet är dock tillverkat av plast, ett material som bryts ner långsamt eller inte alls i miljön och orsakar skada för människa, djur och natur. Den glada nyheten är att vår bubbelplast håller hög kvalitet och kan återvändas och återvinnas. Dessutom erbjuder vi alternativ till den vanliga bubbelplasten, för dig som vill minska klimatpåverkan ytterligare:

  • Miljövänlig bubbelplast har samma goda egenskaper som vanlig bubbelplast men är tillverkat av 80% återvunnet material. Detta gör att den totala klimatpåverkan minskar något, eftersom återvunna resurser används.
  • Bubbelfolie av kraftpapper, vår prisvinnande produkt tillverkad av 100% återvunnet papper. Ett bra alternativ till traditionell bubbelfolie av plast.
  • Kraftpapper är ett populärt förpackningsmaterial som är både 100% återvunnet och återvinningsbart, perfekt för att förpacka och skydda dina produkter effektivt med.
  • En annan typ av skyddsmaterial är packchips, som är perfekt för att fylla det tomma utrymmet i en låda. Flo-Pak natural tillverkas av nedbrytbar majsstärkelse, som sönderdelas med vatten och inte lämnar något giftigt avfall. Även detta material identifieras med sin gröna färg.

Läs också: Hur återvinner man emballage?

2. Miljövänliga e-handelspåsar

E-handelspåsar är e-handlarens bästa vän. Det tar mindre plats på lagret än lådor av wellpapp, och det minskar dina fraktavgifter genom att materialet också har en lägre vikt. Kort sagt är det en perfekt lösning för dig som skickar produkter som är lite mer stöttåliga, exempelvis kläder. Tyvärr är e-handelspåsar precis som bubbelplast oftast tillverkat av plast, som förorenar miljön på ett sätt som wellpapp inte gör. Även här kan vi på RAJA erbjuda miljövänliga alternativ:

  • Våra miljövänliga e-handelspåsar är tillverkade av 100% återvunnen plast, vilket minimerar miljöpåverkan så mycket som möjligt. Påsarna har också en självhäftande remsa för stängning, är vattenavvisande och har en svart insida som skyddar från insyn.
  • E-handelspåsar av papper är perfekta för alla typer av mjuka produkter som plagg, ull, textilier och leksaker. Detta sortiment av papperskuvert är tillverkat utan plast och av 30% återvunnet kraftpapper. Påsarna är även helt återvinningsbara.


3. Miljövänlig packtejp av papper

När paketen ska förslutas är packtejp av plast ett naturligt val för många. Men även här kan du enkelt göra ett miljövänligt val utan att tumma på kvaliteten. Packtejp av papper ger dina paket en naturlig look och faktum är att papperstejp i många fall är mer kostnadseffektivt än plasttejp. Papperstejp är starkt och klistrar sig omedelbart vilket leder till minskad förbrukning av tejp jämfört med plasttejp som de flesta tenderar att överanvända i flera lager. Dessutom fäster papperstejp bättre än plasttejp på återvunna lådor.

  • RAJAs egen papperstejp är självhäftande och har ett högt fuktmotstånd. Tejpen är tillverkad av 57 g silikonfritt kraftpapper med ett naturligt gummilim som gör att den går att återvinna ihop med kartongen. Används för förslutning av lådor med upp till 20 kg i vikt. Papperstejpen används med fördel tillsammans med en vanlig handdispenser för packtejp.
  • Väljer du i stället förseglingsremsor av papper så aktiveras limmet när det fuktas och binds omedelbart till kartongens yta. Detta garanterar optimal långvarig vidhäftning på kartonger av vilken kvalitet som helst. När den våta självhäftande tejpen tas bort skadas ytan och obehörig åtkomst känns omedelbart igen. Notera att en tejpdispenser för förseglingsremsor krävs för att bearbeta tejpen.

Läs också: Produktguide: maskeringstejp, papperstejp eller förseglingsremsor?

Lägg till din logga på packtejpen
Glöm inte heller att du kan anpassa packtejpen med din logga genom vårt smidiga onlineverktyg.

Behöver du hjälp med att minska miljöpåverkan genom val av emballage?

RAJA är specialister på packtejp, förpackningar och emballage. Kontakta oss gärna för tips och rådgivning kring hur dina val av emballage påverkar miljön. Numret är 010 – 33 08 200 och vi har öppet vardagar 07:30-17:00.

Utforska gärna vårt miljövänliga utbud av emballageprodukter online!

Håll kontakten med oss

Läs nästa blogginlägg:

https://www.rajapack.se/blog-se/guide-till-emballage-for-ol-och-vinflaskor/

 

Ämnen