Wellpapp Wonderland intar Trädgårdsföreningen

3  min lästid 26 augusti 2017

I augusti varje år hittar vi i Göteborg en av Nordens största kulturfestivaler, Kulturkalaset.
Över 1200 aktiviteter och ca 1,5 miljoner besökare under fem dagar förvandlas Göteborgs gator och torg till en festplats. Wellpapp Wonderland, en av många aktiviteter som Rajapack fanns på plats och var med och sponsrade. Över 1000 personer deltog i skapandet när Göteborgs Ungdomsfullmäktige i samarbete med Fraktalfabriken bjöd in till eventet.

16 aug 2017 gick Wellpapp Wonderland av stapeln för första gången. Det var en varm sommardag och Trädgårdsföreningen i Göteborg fylldes av människor, både gamla som unga som var redo att börja sitt skapande med wellpapp som sitt enda material. Tejp, limpistoler och oändligt med byggmaterial fanns på plats och fantastiska idéer skapades, allt från torn till djur och dräkter.

Tävlingen gick ut på att under dagen försöka vara så kreativ som möjligt och skapa något unikt med hjälp av wellpapp som basmaterial. Tävlingen skulle avslutas med en prisutdelning till dagens mest fantastiska skapelser. Priserna delades in i olika kategorier såsom fordon, dräkt och teknisk emoji.

12.00 öppnades portarna och Wellpapp Wonderland var igång. Fint väder, glädje, gemenskap och kreativitet präglade denna dag. Efter timmar av skapande hade många fått ihop spännande verk som senare under kvällen skulle belönas. En interaktiv utställning pågick under hela dagen och alla som rörde sig i området stannade upp och tittade på.

Olle Bjerkås från Fraktalfabriken, medverkande av aktiviteten Wellpapp Wonderland har svarat på några frågor angående eventet:

Hur kom ni på idéen och varför använde ni er av just wellpapp?

 

Jag blev tillfrågad av att göra ett byggprojekt under Kulturkalaset och jag har sett liknande aktiviteter på nätet. Varför vi just valde wellpapp är för att det är ett superbra material. Det är lätt att använda, billigt och materialet går att återvinna.

Hur många deltog och hur såg åldersfördelningen ut?

Ca 1200 personer var det som deltog, både gamla som unga. Mycket familjer och kompisgäng, men framförallt barn. Det var hela tiden folk runtomkring som stannade upp och tittade.

Kan du ge några exempel på vad som byggdes?

Allt möjligt, det var mycket dräkter och klänningar som byggdes under dagen. Även mycket hus började att byggas senare under dagen och allteftersom var det många som tog efter. Det var speciellt en klänning som stack ut väldigt mycket.

Räckte ert material?

Vi hade från början 4–5 pallar med oss men runt klockan 17 började vårt material att ta slut.
Då hade vi volontärer som hämtade nytt material från kvarblivna skapelser. Ska vi göra om denna aktivitet så behövs betydligt mer material.
Kvällen avslutades med en prisutdelning och de vinnande bidragen var bland annat mest trovärdig, bästa uppfinning och mest kuslig. Många spännande skapelser hade byggts som sedan gick till återvinning, hela 40 kubikmeter. Aktiviteten blev riktigt lyckad och Olle är väldigt nöjd över hur dagen gick. Han berättar också att de ska försöka få ihop något liknande runt om i Sverige då Wellpapp Wonderland blev en succé både bland unga och gamla.

Medverkande: Ungdomsfullmäktige, Fraktalfabriken, Strawbees, Quirkbot, Olle Bjerkås & Karl Johan Sellberg.

Ämnen