Monomaterial, årets stora trend inom emballage

5  min lästid15 juli 2022

Tänk dig en förpackning där ALLT är av papper: lådan eller e-handelspåsen, bubbelfolien, packtejpen, packbandet, packsedelskuvertet, till och med sträckfilmen som används för skydda pallen. Tänk vilket snyggt utseende din förpackning får och framförallt vad lätt det blir för din konsument att återvinna!

Monomaterial är årets starkaste emballagetrend, och RAJA har precis allting du behöver för att sätta igång.

Vad är monomaterial?

Monomaterial innebär som namnet antyder en produkt som består av en enda typ av material. En förpackning i monomaterial gör det enklare för konsument att återvinna – är hela emballaget av plast, så kan den enkelt sorteras till plaståtervinning och är hela förpackningen av papper så kan den enkelt läggas i papperskärlet på återvinningsstation. Din kund slipper dra ut plastfolien från ett bubbelkuvert, eller avlägsna packtejp och packband från emballaget för att kunna återvinna allt material på rätt sätt.

Monomaterial med papper ger en naturlig look, och samtidigt ger  det en tydlig signal till dina kunder att du bryr dig om miljön.

Är papper bättre än plast?

Ja, papper är generellt bättre än plast för miljön. Eftersom papper och kartong tillverkas av träd är det naturligt nedbrytbart i naturen. Tvärt om kan plast, som tillverkas av olja, ta hundratals år att brytas ner om det hamnar i naturen. När plast bryts ner naturligt finns resterna dessutom kvar i miljön som mikroplaster.

Varför ska du välja papper i stället för plast när du väljer emballage?

Här kommer tre anledningar:

  • Förnyelsebart: som sagt tillverkas papper av trä, en resurs vi kan odla i det oändliga. Detta minskar påverkan på miljön och användning av råvaror. När träd växer tas även CO2 bort från luften och omvandlas till nytt syre. Inte illa va?
  • Enklare att sortera: plast finns i många olika varianter, från PP och PVC till LDPE och ABS. Man måste vara extra försiktig eftersom man inte alltid kan sortera all plast tillsammans. Lyckligtvis är detta enklare med papper. Du kan lämna in alla rena pappersförpackningar i samma återvinningskärl, så att materialet kan få nytt liv genom återvinning.
  • Papprets goda egenskaper: papper och kartong är väldigt stöttåligt, så din leverans kommer vara i trygga händer. Papper är i allmänhet fritt från klor och syror. Dessutom är det antistatisk. Skickar du elektronik? Då finns det ingen risk för elektrostatiska urladdningar som kan skada dina enheter.

10 emballageprodukter som ersätter plast med papper

RAJAs kunder kräver ständigt innovation vad det gäller miljövänliga produkter, därför är vi väl förberedda att hjälpa till när du vill ställa om till användning av emballage av papper. I år introducerar vi nyheter som sträckfilm av papper, pappersbubbelfolie och papperspackband.

Här är tio produkter som traditionellt är av plast, som du nu kan hitta pappersalternativ för i RAJAs sortiment. Klicka på bilden för att ta dig till produktsidan och läsa mer.

Silkespapperspåsar
1. Silkespapperspåsar (nyhet 2022), perfekt för klädhandlare som idag använder plastpåsar för att förpacka plagg individuellt i emballaget.
2. Bubbelfolie av papper (nyhet 2022) är ett utmärkt alternativ till bubbelfolie av plast.

E-handelspåsar av papper
3. Använder du e-handelspåsar? Kolla in våra e-handelskuvert av kraftpapper.
Vadderade kuvert
4. Skickar du mindre föremål kanske du gillar bubbelkuvert, som ger gott skydd vid posttransport. Våra nya vadderade papperskuvert (nyhet 2022) ger minst lika bra skydd.
Packtejp av papper
5. Packtejp av papper är ingen nyhet hos RAJA, det är en av våra mest populära produkter.
6. Använder du PP-packband för att försegla paket eller säkra pallar? Inga problem, nu har vi packband av papper (nyhet 2022) i vårt sortiment.

Packsedelskuvert av papper
7. Paketet är iordning och det är dags att skicka iväg det – inga problem, vi har packsedelskuvert av papper.
Sträckfilm av papper
8. Sträckfilm av papper, vår kanske mest innovativa nyhet 2022. Den är elastisk upp till 30% och passar utmärkt till pallar med homogen form som väger upp till 200 kg.

9. Ordning och reda på lagret? Välj våra förvaringslådor av papper.
10. För avfallshantering rekommenderar vi våra kraftiga papperspåsar i stället för sopsäckar av plast.

Låt RAJA hjälpa dig ställa om till klimatsmart

RAJA Sverige är en del av RAJA Group, Europas största leverantör av emballage, förpackningsmaterial och lagerutrustning. Tveka inte att höra av dig till oss så hjälper vi dig hitta miljövänliga alternativ utifrån dina behov, så att ditt företag kan minska sitt klimatavtryck.

Vi finns tillgängliga på helgfria vardagar kl 08:00-17:00:

Har ni stora volymer kan ni få storkundsförmåner, och då kanske det även kan vara relevant att ta en diskussion om förpackningsmaskiner för pappersfyllnad, för att effektivisera era processer på ett hållbart sätt.

Håll kontakten med RAJA

    Ämnen