Hur återvinner man emballage?

4  min lästid 18 mars 2021

Emballage är vanligtvis tillverkat av starka och elastiska material för att det ska kunna skydda dina produkter mot slag och stötar. Därför kan det vara svårt att återvinna en förpackningen på rätt sätt. I det här inlägget fokuserar vi på hur du kan återvinna och bli av med förpackningar på ett säkert och miljövänligt sätt. Vi kommer att fokusera på bubbelplast, skumfolie och pappersskydd. Att dina produkter skyddas är högsta prioritet hos oss på RAJA, det är det som gör fyllnads- och skyddsmaterial till ett av våra viktigaste och mest populära områden.

Kan bubbelplast återvinnas?

Svar ja, bubbelplast kan återvinnas. Det sorteras som plast i din lokala återvinningsstation. Tänk också på att bubbelplast har lång hållbarhet och med fördel kan återanvändas precis som det är, nästa gång du behöver ett flexibelt fyllnadsmaterial med bra skydd. Det är bra att ha bubbelfolie hemma, kanske kan det komma till användning vid nästa flytt?

Tips: om du själv använder bubbelfolie i ditt företag, välj gärna miljövänligt bubbelfolie som består av 70% återvunnet material.

Bubbelplast sorteras som plast på återvinningsstationen.
Bubbelplast sorteras som plast på återvinningsstationen.

Kan bubbelkuvert återvinnas?

Bubbelkuvert, vadderade kuvert och vanliga papperskuvert (med eller utan plastfönster) har gemensamt att de alla sorteras som brännbart, och alltså ska slängas i soppåsen. De kan inte återvinnas på så sätt att materialet kan användas igen, bara energiåtervinnas. Anledningen till att kuvert inte ska lämnas in i pappersinsamlingen som många kanske tror är att limmet på kuvert inte löses upp på pappersbruket utan i stället bildar klumpar, vilket ger en sämre kvalitet i det återvunna materialet. För kuvert som innehåller plast kan du dock avlägsna plastdelen och sortera den som plast.

Kuvert sorterar du som brännbart på grund av limmet.
Kuvert sorterar du som brännbart på grund av limmet.

Är skumfolie återvinningsbart?

Skumfolie kan du absolut återvinnna, du sorterar det som plast på återvinningsstationen.  Detta material kommer i olika tjocklekar, från tjocka rigida skumpacksskivor till tunna, flexibela skumfolieark. Det sistnämnda kan ibland förväxlas med papper, så där får man vara uppmärksam.

Sortera skumfolie som plast.
Sortera skumfolie som plast.

Är packchips återvinningsbara?

Packchips är ett klassiskt fyllnadsmaterial som du säkerligen stött på. Dessa små men starka kulor ger bra skydd samtidigt som de är otroligt lätta. Men kan de återvinnas? Ja, de är nedbrytbara och kan både återvinnas och återanvändas. Beroende på vad packchipsen är tillverkade av, ska de sorteras antingen som plast (vita Flo pak standard packchips tillverkat av 100% återvunnet uppskummad polystyren) eller matavfall (gröna Flo pak natural packchips tillverkat av nedbrytbar majsstärkelse, som sönderdelas med vatten och inte lämnar något giftigt avfall).

Packchips sorteras som plast eller matavfall, beroende på vilken variant du har.
Packchips sorteras som plast eller matavfall, beroende på vilken variant du har.

Kan pappersskydd återvinnas?

Kraftpapper, enwell på rulle, makulatur och silkespapper är alla exempel på pappersskydd. Att göra sig av med pappersförpackningar är  enkelt. Detta material är 100% återvinningsbart och sorteras som pappersförpackning på återvinningsstationen, och kan alltså återvinnas till nytt starkt pappersmaterial om det lämnas in. Majoriteten av de produkter inom pappersskydd som RAJA säljer är tillverkat av 100% återvunnet papper (hela produkten är tillverkad av gamla pappersprodukter).

Pappersskydd är helt klart en av våra favoriter inom skyddsmaterial eftersom det är både lättviktigt, enkelt att lagra och kan användas för alla typer av applikationer. Allt från inpackning,  fyllnad och skydd till inslagning, presentation och dekoration. Om ditt företag har stor förbrukning av fyllnadsmaterial kan rekommenderar vi att kolla in våra pappers- och luftfyllnadsmaskiner.

Pappersskydd som kraftpapper, makulering och silkespapper sorteras som pappersförpackning.
Pappersskydd som kraftpapper, makulering och silkespapper sorteras som pappersförpackning.

Vill du ha hjälp med att välja emballage till ditt företag?

RAJA är specialister på förpackningar och emballage. På vår webbplats hittar du allt du behöver inom emballage,  från lådor och kartonger till fyllnads- och skyddsmaterial, med mera. Kontakta oss gärna så får du prata med våra emballagespecialister som utifrån era produkter och behov erbjuder gratis rådgivning kring vilka emballage-lösningar som passar bäst utifrån er verksamhets unika behov och förutsättningar.

Håll kontakten med oss

Ämnen