Så tar du hand om dina använda kartonger – återvinning och kompostering

5  min lästid22 april 2022

Så ger du dina förbrukade wellpapplådor ett nytt liv

Med över 800 storlekar på kartonger kan vi på RAJA alltid kan erbjuda dig som kund en kartong för just dina behov – oavsett hur dina produkter ser ut eller hur ömtåliga de är. Men vad gör man med med den använda kartongen, efter att kartongen nått sitt syfte och produkterna anlänt till sin destination tryggt och säkert?

Bild ovanifrån av containrar fyllda med ihopvikta wellpappförpackningar..
Bild: Unsplash (https://unsplash.com/photos/qph7tJfcDys)

För att besvara frågan börjar vi med att gå igenom grunderna till materialet wellpapp och kartong, för dig som inte är bekant med hur materialet är uppbyggt.

Vad är wellpapp?

Wellpapp är ett förpackningsmaterial av papper som tack vare sina stötdämpande egenskaper huvudsakligen används i lådor av kartong. Som ordet wellpapp antyder, ”vågigt papp”, (well kommer från tyskans ”welle” som betyder våg) så består materialet av ett inre vågigt mellanskikt omgivet av två fastlimmade pappersark (även kallade liner eller planskikt) på var sin sida om mellanskiktet. Denna konstruktion gör materialet väldigt motståndskraftigt. Det yttre lagret består ofta av kraftliner som även ger en viss fukt- och vattenavvisande effekt.

Förklaring av de olika lagren som tillsammans bildar wellpapp.

Beroende på antal lager får kartongen olika benämningar – enwell, tvåwell eller trippelwell. Fler lager wellpapp innebär att förpackningen får högre motståndskraft och kan ge effektivt skydd till tyngre eller mer ömtåliga produkter.

Se även: Vad är skillnaden mellan enwell, tvåwell och trippelwell?

Visualisering av olika pappslag: enwell, tvåwell och trippelwell.

Kan wellpapp återvinnnas?

Svar ja – wellpapp är återvinningsbart till 100%. Lämnas det in till återvinning så kan gamla lådor av wellpapp användas för att tillverka nya kartonger eller andra produkter av papp. Genom att återvinna dina använda kartonger bidrar du till att det går åt färre träd och mindre energi vid tillverkning av nya kartonger. Som europaledande inom emballage har RAJA ett stort sortiment med miljövänligt emballage, och alla våra wellpapplådor består av minst 70% återvunnet material.

Wellpapp sorteras som pappersförpackning på återvinningsstationen, vik dina kartonger platt så tar de mindre plats i containern. Glöm inte att separera andra materialslag, exempelvis om kartongerna har förslutits med packtejp eller packband av plast.

Bild på återvinningsstation i Sverige.
Bild: FTIs bildbank.

Är wellpapp biologiskt nedbrytbart?

Ja, wellpapp är biologiskt nedbrytbart, vilket innebär att bitar av kartong kan lämnas i din komposthög hemma (kom ihåg att separera eventuella plastmaterial). Tips: dela din wellpapp i mindre bitar och blötlägg den, så bryts den ner snabbare.

Att ett material är biologiskt nedbrytbart innebär att det sönderfaller naturligt och med tiden blir till kompost utan att skada miljön. Matavfall är t.ex. extremt biologiskt nedbrytbar och omvandlas vanligtvis på kort tid. Kartong tar längre tid att brytas ner, så det bästa är ändå att lämna dina förbrukade kartonger på återvinningsstation, så att de kan ge liv till nya kartonger. Men det är inte farligt för miljön att lämna wellpapp i din kompost.

Förbered dina använda kartonger för återvinning eller kompostering

Separera papp från plast

Alla materialslag är inte lika ”förlåtande” som wellpapp – om din använda förpackning har förslutits med plasttejp är det viktigt att du separerar materialslagen innan kartongen komposteras eller lämnas in för återvinning. Eventuellt förpackningsmaterial av plast lägger du helt enkelt i containern för återvinning av plastavfall.

Tips: ersätt ditt företags plastemballage med miljövänliga alternativ av papper. Hos RAJA gör vi det enkelt – kolla in vår packtejp av papper, packsedelskuvert av papper, packband av papper och sträckfilm av papper. Består hela förpackningen av papper behöver du inte separera materialen vid återvinning eller kompostering.

Använder du emballage av papper gör du det alltså enkelt för dina kunder att återvinna!

Ersätt plastemballage med emballage av papper, för en lägre påverkan på miljön.

Vik ihop dina kartonger inför återvinning

När den icke-nedbrytbara tejpen har tagits bort kan du enkelt platta till lådan. Ihopvikta förpackningar tar mindre plats i återvinningscontainern – om vi alla viker ihop våra kartonger inför återvinning så kan vi tillsammans optimera återvinningscirkeln.

Att vika ihop din låda är enkelt. Börja med att vika upp flikarna på kartongens övre och nedre del. Slå sedan samman hörnen diagonalt, så viker sig lådan platt. En platt låda är enklare att förvara och transportera, tänk till exempel på hur flyttlådor förvaras platt innan de monteras.

Vik dina lådor platta inför återvinning. Bild: RAJA UK.
Vik dina lådor platta inför återvinning. Bild: RAJA UK.

Tips: förvara dina kartonger torrt inför återvinning! Förutom att blöta kartonger är svårare att hantera så blir wellpapp också poröst av vatten vilket innebär att det kan bli tuffare att återvinna.

Har du frågor om återvinning av emballage, eller om vårt sortiment av kartonger och annat förpackningsmaterial? Kontakta oss gärna så får du prata med våra emballagespecialister som utifrån era produkter och behov erbjuder gratis rådgivning kring vilka emballage-lösningar som passar bäst utifrån er verksamhets unika behov och förutsättningar.

Håll kontakten med RAJA

Hitta kartonger i rätt storlek för dina produkter med RAJAs onlineverktyg Boxselector.
Hitta rätt låda med onlineverktyget Boxselector.
    Ämnen