Märk era paket på rätt sätt: guide till etiketter och märkning

5  min lästid11 februari 2021

Oavsett om ni skickar paket inom Sverige eller till utlandet kan vi hjälpa er att hitta rätt etikett till rätt paket, allt för att er leverans ska hanteras korrekt genom hela postgången. Nedan beskriver vi de viktigaste förpackningsetiketterna som finns i RAJAs sortiment och bjuder på lite tips om vad ni behöver tänka på när ni ska skicka paket, vilken etikett ni ska använda och hur ni ska placera dem.

Packsedelskuvert skyddar dokument under transport

Oavsett vart ert paket ska skickas måste ni se till att era dokument hålls torra och säkra under hela leveransen. Med hjälp av packsedelskuvert försäkrar ni er om att alla dokument är i samma skick vid slutdestination som när ni skickade iväg paketet. Dokumenten kan innehålla till exempel kundens faktura, en följesedel som specificerar paketens innehåll samt adressuppgifter.

Hur använder man en packsedelskuvert?

  1. Lägg i dokumentet i packsedelskuvertet. Våra packsedelskuvert är förstärkta med styvt, silikonbelagt papper vilket förenklar iläggning.
  2. Ta av det självhäftande täckarket på baksidan av packsedelskuvertet.
  3. Fäst packsedelskuvertet på en plan och synlig yta på ditt gods.

Med eller utan tryck? Plast eller papper?

Packsedelskuverten är ofta genomskinliga så att leveransadressen syns tydligt på framsidan. Det finns en självhäftande baksida med starkt lim som är gör att kuvertet sitter kvar på paketet och hålls säkert under transporten. Tips: välj våra miljövänliga packsedelskuvert av papper tillverkade av kristall- och silikonbelagt papper. De använder lim utan lösningsmedel vilket innebär att de kan återvinnas tillsammans med kartong.

RAJA har packsedelskuvert i mängder av storlekar. Välj mellan neutrala packsedelskuvert och packsedelskuvert med tryck som ”packsedel”, ”faktura” eller ”documents enclosed”. Det beror på er preferens, vad ni föredrar. Se till att ha gott om packsedelskuvert i ert lager – vi rekommenderar att ni använder det på alla stora paket ni skickar till era kunder.

Neutrala packsedelskuvertPacksedelskuvert med tryck - packsedelskuvertPacksedelskuvert med tryck - fakturaMiljövänliga packsedelskuvert av papper

Laser- och transportetiketter för dagligt bruk

Etiketter är ett måste för märkning av paket. Våra självhäftande laseretiketter är lämpliga för märkning och kan skrivas ut med en vanlig skrivare som ni säkerligen redan har på kontoret. De fäster bra och färgar inte av sig.

Behöver ni etiketter som klarar transport bör ni i stället välja våra neutrala transportetiketter som är ideala för korttidsmärkning av gods under transport. Transportetiketterna passar de flesta etikettskrivarna, som till exempel populära Zebra ZD420, och levereras falsade (vikta), på ark eller på rulle.

Transportetiketter i arkTransportetiketter fanfoldTransportetiketter rulleEtikettskrivare

Varnings- och symboletiketter för särskilda instruktioner

Inför transport bör ni alltid fundera på om det behövs varnings- eller symboletiketter för att ge information som kan påverka hanteringen av era paket. Dessa etiketter innehåller tydliga instruktioner eller anvisningar för era paket och ger extra säkerhet under förvaring och transport. Om ni behöver märka stora mängder paket är vårt tips att ni använder er av etikettdispensers som förenklar arbetet med att applicera etiketter.

Varningsetiketter på rulleEtikettdispenser

Var ska etiketterna placeras?

Om era paket behöver varnings- eller symboletiketter så är det viktigt att de placeras synligt. De bör placeras på flera sidor och på de största ytorna av paketet för att göra det tydligt för alla som hanterar leveransen. Undvik att placera etiketter över en söm eller tätningsbandet.

Följande etiketter finns i RAJAs utbud av varningsetiketter på rulle:

 

Varningsetikett AKTASVarningsetikett GLASVarningsetikett Denna sida upp Varningsetikett Hanteras varsamt ömtåligt godsVarningsetikett Obs: denna kartong innehåller olika artiklarVarningsetikett Packsedel finns i förpackningen

Och här är några av de 13 olika etiketter som finnns i RAJAs utbud av symboletiketter på rulle:

Transportindikatorer visar om era paket hanterats fel

Om ni behöver kontrollera om era paket skadats under transport är transportindikator för stötar en bra lösning. Om lådan har blivit utsatt för stötar eller slag under transport ändrar indikatorn färg till röd.

Välj färg på indikatorn baserat på vikten och volymen på paketet som ska levereras:

Små försändelser under 0,4 m²
Stora försändelser över 0,4 m²
Upp till 22 kgorangeröd
23 – 112 kgrödlila
112 kg eller mergulkontakta oss

Utöver själva indikatorn kan ni även köpa till en etikett som förklarar att lådan innehåller en indikator för stötar vilket ökar medvetenheten samtidigt som det kan ha en avskräckande effekt.

Behöver ni i stället kontrollera om paketer har tappats eller tippats över så ska ni välja en transportindikator för övertippning. Den fungerar på samma sätt genom att ett fönster blir rött om indikatorn aktiverats, vilket i detta fall händer om paketet blir liggande i 90°. Även denna indikator har en tillhörande, förklarande etikett ni kan köpa till.

Vill ni ha hjälp med att välja etiketter utifrån era behov?

RAJA är specialister på förpackningar och emballage. På vår webbplats hittar du allt du behöver inom emballage,  från lådor och kartonger till fyllnads- och skyddsmaterial, med mera. Kontakta oss gärna så får du prata med våra emballagespecialister som utifrån era produkter och behov erbjuder gratis rådgivning kring vilka emballage-lösningar som passar bäst utifrån er verksamhets unika behov och förutsättningar.

Håll kontakten med oss

Lägg till din logga på ditt emballage - kontakta oss på 010-33 09 220

    Ämnen