Vad är skillnaden mellan enwell, tvåwell och trippelwell?

5  min lästid 17 februari 2021

Om du är ny i kartongvärlden är det bra att känna till skillnaderna mellan enkel, dubbel och trippel wellpapp. Det korta svaret på frågan är: antal räfflade wellpapplager och kartongens tjocklek, vilket i sin tur avgör materialets motståndskraft. I detta blogginlägg ger vi även ett längre svar, för dig som behöver avgöra vilken wellpappkvalitet som är rätt val för just dina produkter.

fds

Hur väljer man rätt wellpappkvalitet?

RAJA erbjuder lådor i fyra olika typer av wellpapp: enwell, tvåwell, förstärkt tvåwell och trippelwell. Välj kvalitet beroende på de olika egenskaperna i de produkter som ska packas. Ta hänsyn till vikt, ömtålighet och förhållanden under transport och lagring. Ska lådan förvaras eller fraktas, och behöver den vara stapelbar?

Om du ska skicka produkter till andra sidan världen behöver du ta hänsyn till transportsätt, antal transportled, om lådan behöver vara pallanpassad och om det finns några särskilda förhållanden som wellkvaliteten behöver utstå, som till exempel hög luftfuktighet eller förändringar i tryck.

Enwell

Motståndskraftig
Enkelräfflad wellpapp med en tjocklek på ca 5 mm. Passar de flesta förpackningsbehov och är lämpligt för att skydda lättare produkter upp till 20 kg.
Tvåwell
Mycket motståndskraftig
Dubbelräfflad wellpapp med en tjocklek på ca 7 mm. 50% mer resistent än enkel wellpapp. Ger perfekt skydd för tyngre och ömtåliga produkter upp till 40 kg.
Förstärkt tvåwell
Extremt motståndskraftig och lämplig för transport
Förstärkt wellpapp i två räfflade lager med en tjocklek på ca 7 mm. 50% mer motståndskraftig än tvåwell. Max belastning på 70 kg. Rekommenderas för export samt under svåra transportförhållanden.
Trippelwell
Extra solida och lämpliga för export
Wellpapp i tre räfflade lager med en tjocklek på ca 15 mm. 30% mer motståndskraftiga än förstärkt tvåwell. Max belastning på 500 kg och skyddar mycket ömtåliga produkter. Rekommenderas för transport, export samt långvarig lagerhållning.
Utöver dessa wellpapptyper används även miniwell som är det tunnaste wellpappmaterialet, optimalt för lätta försändelser. Detta material är bara 2 mm tjockt och används exempelvis i våra populära pappkuvert.

Vad består wellpapp av?

Wellpapp (med eller utan räfflor) är hörnstenen i de flesta kartongförpackningar och också den föredragna förpackningen för konsumenter. Wellpapp består av ett yttre skyddande lager, ett wellpapplager och ett inre lager, totalt tre komponenter. Om kartongen har två eller flera räfflor (dubbel eller trippel wellpapp) finns det minst två lager innerpapper.

Det yttre lagret måste ha egenskaper som skydd mot fukt och temperaturvariationer, samtidigt som det behöver vara tillräckligt kraftigt så att lådan i sig ska kunna staplas. Dessutom behöver det ha en optimal yta för att packtejp ska kunna fästa bra, samtidigt som det ska vara möjligt att lägga till specialtryck som till exempel logotyper och mönster.

Varför är wellpapp så populärt?

Som sagt är wellpapp konsumenternas föredragna förpackning, långt före plast, trä och metall. Fördelarna med wellpapp är många:

 • Det är lätt att arbeta med
 • Det är ett lättviktigt material
 • Hög elasticitet
 • Bra skydd på grund av den stötdämpande effekten
 • Bra luftcirkulation
 • Skyddar mot fukt
 • Kan skräddarsys för nästan alla behov
 • Miljövänligt och återanvändbart

Våra lådor är miljövänliga! Alla våra lådor är märkta med våra egna eko-märkningar som garanterar att förpackningen är miljövänlig. Våra lådor innehåller minst 70% återvunnnet papper.  De har kraftliner gjorda av trä från hållbara skogar och testliner tillverkade av återvunnet papper. Våra lådor förorenar inte. Innehållet av tungmetaller i våra lådor överensstämmer med EU-direktiv 94/62 och är därför lämpliga för återvinning, energibesparande och kan komposteras.

Garanterad kvalitet med RAJA

RAJA är specialister på förpackningar och emballage. På vår webbplats hittar du allt du behöver inom emballage,  från lådor och kartonger till fyllnads- och skyddsmaterial, med mera. Alla RAJAs lådor håller hög kvalitet som garanterar bästa möjliga skydd för dina produkter:

 • Bra motståndskraft mot tryck, stötar, fukt och temperaturvariationer.
 • Utmärkt vertikal belastningsstabilitet.
 • Försluts enkelt med lämplig tejp/packtejp.
 • Över 800 olika storlekar på lager – hitta rätt storlek med vårt verktyg.

Kontakta oss gärna så får du prata med våra emballagespecialister som utifrån era produkter och behov erbjuder gratis rådgivning kring vilka emballage-lösningar som passar bäst utifrån er verksamhets unika behov och förutsättningar.

Håll kontakten med oss

Ämnen