Hur förpackar du en tavla?

6  min lästid 18 augusti 2023

Är du en kosnstnär som undrar hur du ska förpacka en tavla? En tavla är en av de produkterna som kan vara svåra att förpacka på ett smidigt sätt. Varför? Först och främst för att ömtåliga tavlor ofta kan gå sönder i transporter. Speciellt riskfulla transporter är en duk som redan är stretchad på förberedda ramar.
Driver du din egen studio eller säljer du många tavlor eller kanvasas som du vill ska komma fram hela till dina kunder. I detta inlägget får du lära dig hur man ska förpacka tavlor för säkra transporter.

 

Typer av produkter

Att driva en egen ateljé eller fotostudio kräver ofta att du levererar beställningen till kunden. Kunden har vanligtvis inte möjlighet till personlig upphämtning och kan därför inte ta fullt ansvar för frakten. Vi är väl medvetna om att när du förpackar den färdiga produkten vill du säkerställa maximal skydd så att bilden anländer till sin destination i oförändrat skick.

 

Vilka typer av tavlor kan packas och skickas med post eller bud? Det beror helt på vilken tjänst som erbjuds. Av de många modellerna är de vanligaste klassiska målningar målade på duk med akvarell- eller oljefärger. Allt oftare ser vi också färdiga utskrifter på uppspänd duk som efterliknar en målning. Många tillverkare har valt att även leverera populära posters. Hur ska en tavla förpackas för leverans och ska varje typ av dekorativ produkt förberedas på samma sätt?

 

Kartonger och omslag för förpackning av tavlor

Det bästa sättet att förbereda olika typer av konstverk för transport är att packa dem i specialförstärkta kartonger. De produkter som RAJA erbjuder är kartonger av högsta kvalitet, som med fördel kan användas för transport. På grund av tavlornas ömtåliga konstruktion är det värt att överväga att välja specialförstärkta lådor som har tillverkats med 2 eller 3 lager. Detta ger ett utmärkt skydd mot olika typer av skador, veck och andra faktorer som kan påverka kvaliteten på den målning som placeras i kartongen.

 

Vid val av kartonger är det nödvändigt att ta hänsyn till deras storlek. Kartonger för tavlor bör vara något större än själva ramen och deras bredd bör inte lämna för mycket ledigt utrymme när produkten är inuti förpackningen. Detta säkerställer att produkten inte förskjuts under transporten och att den kommer fram säkert till den avsedda adressen.

På RAJA har vi teleskopiska lådor som med justerbar höjd som passar de flesta tavlor och konstverk som ska skickas.

Teleskopiska lådor
Lådor för taveltransport

Om du para ska skicka ett print har vi både tavelomslag, variabla affischomslag och affischomslag med låsflik som också kan funka.

Tavelomslag

Affischomslag med variabel höjd

Affischomslag med låsflik

 

 

Produkter för fyllning och skydd för tavlor

Även om förpackningen i sig är mycket robust är det inte säkert att den räcker till vid transport av ömtåliga föremål som t.ex. tavlor. För att säkerställa maximalt skydd är det en bra idé att förlita sig på de förpackningstillbehör som du placerar i din försändelse. Det första av dessa är kant- och hörnskydd  som är tillverkade av mjuka men hållbara material. Kant- och hörnskydd kan med fördel matchas med kanterna på den fina duken och appliceras på varje kant. Det är idealiskt för att skydda ramar av trä, plast och metall, samt dukar som har spänts upp över ramen och inte kräver ytterligare dekorering.

 

Förutom kantskydd är det en bra idé att använda den mycket populära bubbelplasten. Den senare finns i flera olika varianter. Det är mycket viktigt att den är tillverkad av slitstark polyeten. Det gör den motståndskraftig inte bara mot skador, utan också mot fukt och olika typer av smuts. Dessutom består bubbelplast av två lager som har fyllts med luft under tiden. Det senare absorberar perfekt alla typer av stötar och ger ett effektivt skydd för varje förpackad produkt.

Andra saker att tänka på när du förpackar tavlor

Undrar du om fler än en tavla får plats i en och samma försändelse? I princip borde det inte vara något större problem om du förpackar varje tavla ordentligt. Kom ihåg att målningar kan utsättas för yttre skador, men de kan också gnuggas mot varandra i försändelsen. Därför är det en bra idé att inkludera enkelwell i din försändelse utöver att använda skyddsprodukterna. En sådan lösning gör det möjligt att skicka försändelsen på ett korrekt sätt.

De mest populära alternativen

Om du väljer att skicka din tavla via ett fraktföretag är det viktigt att tavlan är ordentligt skyddad från veck och skador. Vilken förpackning du väljer beror på ett antal faktorer. Den viktigaste är dock formatet på den duk eller annat material som du planerar att skicka. När du letar efter en lämplig förpackning kan du välja mellan:

 

  • Kartonger i olika storlekar, som lätt rymmer målningar på upp till 650 × 450 × 50 mm,
  • klassiska stora kartonger där du framgångsrikt kan skicka mer än en bild. Förutsatt, naturligtvis, att var och en är tillräckligt separerad,
  • för affischer och målningar som skickas utan en styv ram, välj papperstuber. Du kan helt enkelt rulla ihop affischerna och skicka dem till kunden så att de får dem i perfekt skick.

Det sista du ska tänka på innan du skickar din tavla

Hur och i vad ska bilden förpackas under transporten? Förutom själva kartongerna och skyddsförpackningarna kommer andra tillbehör säkert att vara till nytta för att göra packningen effektivare och ge budfirman nödvändig information om försändelsens värde. För detta ändamål är det värt att köpa:

 

– packtejp, prova vår i papper

självhäftande transportetiketter

informations- och varningsetiketter (Försiktigt! Upp/ner, Fragile!),

 

Läs mer om hur du kan förpacka olika föremål HÄR.

Ämnen