5 tips för att förbättra din e-handel

8  min lästid30 juni 2021

Som nr 1 på emballage i Europa har vi på RAJA mycket erfarenhet av att hjälpa våra många kunder i e-handelssegmentet välja rätt produkter och lösningar. Genom att göra rätt val utifrån just dina unika förutsättningar kan du öka både produktiviteten och lönsamheten samtidigt som ert klimatavtryck minskar. Läs vidare och lär dig av våra fem bästa tips för att förbättra din e-handel.

Tips #1: Förbättra kundupplevelsen med friktionsfria leveranser och returer

En kundcentrerad approach är numera en självklarhet inom e-handeln. Många företag har lärt sig att det lönar sig att lyssna på sina kunder och att föra en aktiv dialog. Det är ett säkert sätt att bygga lojalitet, vilket också kommer leda till att kunden vill återkomma till dig gång på gång. Men hur skapar man en riktigt bra kundupplevelse?

Transporten är en av de viktigaste faktorerna som avgör om en kundupplevelse blir positiv eller negativ. Kan ni erbjuda snabba leveranser, flexibla leveransalternativ och fri frakt? Sådana saker kan vara avgörande för om det blir ett köp eller inte. Levereras paketen i gott skick? Inget ger väl ett så dåligt intryck som ett förstört paket – här är det viktigt att ni väljer rätt emballage så att era produkter får ett fullgott skydd för de stötar och slag som kan uppstå under transport. Är returprocessen enkel och intuitiv? Genom att förenkla för kunden så långt det är möjligt kan du se till att kunden återvänder nästa gång även om produkten inte motsvarat förväntningarna första gången. För enkla returer, välj våra e-handelspåsar ”tur & retur” eller e-handelslådan Easybox. Båda förpackningslösningar är försedda med dubbla självhäftande täckremsor så att din kund kan använda samma emballage för eventuell retur, utan att ens ha tillgång till egen packtejp.

Läs också: Hur kan ni förbättra er returhantering?

Tips #2: Minska miljöpåverkan med miljövänligt emballage

I takt med att e-handelssektorn fortsätter växa så ökar tyvärr också de naturresurser som används. Men genom att välja emballage med miljön i fokus kan ni minska er klimatpåverkan drastiskt. Miljövänliga förpackningsalternativ minskar förbrukningen av naturresurser och hjälper ditt företag att ta sitt ansvar för miljön. RAJA har ett stort utbud av miljövänligt emballage – det ska vara enkelt att välja grönt, och det ska alltid finnas ett miljövänligt alternativ till den emballageprodukt du är ute efter.

Läs också: Så byter du ut 3 vanliga emballageprodukter mot ett miljövänligt alternativ.

Att välja grönt behöver inte nödvändigtvis kosta mer. Många innovativa lösningar kan tvärt om bidra till minskad kostnad per försändelse, exempelvis genom att minska onödigt tomrumsfyllnad eller tejp. Det lönar sig att vara medveten om ny teknik så att man vid behov kan utveckla sina förpackningsprocesser, vilket kan spara pengar samtidigt som miljöpåverkan minskar.

Miljötänk är något som borde genomsyra hela er verksamhet. Tänker ni på miljön vid inköp? Jämför era fraktalternativ för att hitta det alternativ som ger lägst C02-utsläpp. Finns det kanske produkter som kan köpas från Europa istället för Kina?

Miljövänligt emballage

Tips #3: Förbättra effektiviteten i din logistikkedja

Se över din logistikkedja med jämna mellanrum för att identifiera möjligheter för effektivisering. Detta kan ge en bättre kundupplevelse i form av till exempel kortare leveranstider, eller kanske högre lönsamhet i företaget i samband med att transport- och logistikutgifter minskar. En sak du själv har kontroll över är att du kan minska vikten och volymen på dina leveranser. I många fall hjälper detta dig att spara pengar. Det är även väldigt viktigt att varje år försöka förhandla priser då många företag ökar i både mängd paket och i omsättning varje år. Fler paket betyder vanligtvis lägre priser.

Vårt råd till dig är att hålla dig uppdaterad och att nå ut till dina partners för råd och support: diskutera dina affärbehov för att hitta lösningar och få hjälp att optimera dina processer. Är ert nuvarande logistiksystem optimalt, eller behöver ni uppgradera till ett nytt effektivare system? Använder ni rätt kartonger?  Genom att använda emballage som fungerar för flera olika produkter, sparar du både tid och pengar. Många av våra kunder väljer därför att använda lådor med variabel höjd som gör att du kan anpassa ditt emballage efter dina produkter.

Lådor med variabel höjd - tre storlekar i samma låda.

Tips #4: Gör din förpackning mer personlig

Lägger du lite extra omtanke på designen av din förpackning? Det är ofta något som uppmärksammas och uppskattas av dina kunder. Visste du att du kan specialanpassa emballage hos oss? Paket eller e-handelspåsar med din logga och din grafiska profil stärker ditt varumärke samtidigt som dina kunder får ett professionellt första intryck. Det kräver dock att ni kommer upp till en viss volym paket för att det ska vara gångbart att använda sig av kartonger med eget tryck. Är du ute efter ett mer ekonomiskt alternativ som ändå har hög slagkraft rekommenderar vi dig att designa din egen packtejp med tryck i vårt onlineverktyg.

Skicka med ett budskap i ditt paket

Ett annat sätt du kan anpassa din förpackning är genom att inkludera ett meddelande till din kund, direkt i paketet. Det kan vara ett simpel handskriven lapp där du tackar för köpet, eller kanske en kampanjkod för att uppmuntra till ett nytt köp. Du kan även personifiera flygbladet med mottagarens namn eller till och med namnet på den person som packade beställningen. Detta är givetvis mer komplext, men kan vara en trevlig personlig touch. Ta gärna inspirerad från våra kunder Cheerz eller Le Closet och hur de gör när de skickar med en flyer.

Tips #5: Öka produktiviteten i ditt lager

Använder du dig av ny teknik för att automatisera delar av ditt lager? Många företag som packar ett visst antal paket om dagen kan vinna mycket på att ersätta vissa led i packningsprocessen med en förpackningsmaskin. Den ökade produktiviteten kan göra att ni kan öka antalet utgående beställningar utan att öka antalet anställda. Att investera i sina anställda är viktigt – och att ge dem rätt verktyg och utbildning för att kunna göra sina jobb så effektivt som möjligt är nyckeln.

RAJA lagerför ett antal olika sorters förpackningsmaskiner. Från maskiner för fyllnad och skydd till bandningsmaskiner och sträckfilmsmaskiner. Upptäck hela utbudet på rajapack.se eller i vår interaktiva onlinekatalog med maskiner och system. Kontakta oss gärna för gratis konsultation. Vi hjälper er att avgöra vilken maskin som passar bäst för just era behov och förutsättningar. Du når oss på vardagar 07:30-17:00 på telefon: 010 – 33 09 200, eller via mail: info@rajapack.se.

Beroende på storleken av din verksamhet kanske du även behöver anpassa packstationer och plock så att det sker på ett effektivare sätt. Fundera över vilka förbättringar som kan ske utan för stora ingrep. Behöver ni till exempel en extra pallyftare för att den ena alltid är upptagen? Kolla in vår avdelning Lager och förvaring för inspiration.

Lager och förvaring

Håll kontakten med oss

Läs nästa blogginlägg:

https://www.rajapack.se/blog-se/hitta-ratt-luftkuddemaskin-for-dina-behov/

    Ämnen