Guide: vilken packtejp bör du välja?

10  min lästid 17 januari 2023

Det finns som du säkert upptäckt flera olika sorters tejper att välja på. Vi kommer här att förklara de olika tejpernas kvaliteter och när det är bäst att använda respektive tejp. Att använda rätt tejp som är anpassad till dina behov redan från början, minskar risken för att du väljer fel och säkerställer att dina förpackningar blir korrekt förslutna och ger dina produkter rätt skydd vid transport.

En packtejps beståndsdelar

För att välja rätt packtejp kan det vara bra att känna till en tejps olika beståndsdelar. En tejp består vanligtvis av två delar – bärare och häftämne. Bärare är materialet på själva tejpen och häftämnet är vilken typ av lim som används. Vissa tejper, främst PP-tejp, har även en så kallad release som sitter på utsidan av bäraren och som gör att den lätt rullas av från rullen utan att fastna, och ett lager primer som sitter mellan bärare och häftämnet och som säkerställer att de två sitter ihop som de ska.

Men vi koncentrerar oss här på de 2 viktigaste delarna, vilken typ av tejp (bäraren) och häftämne som passar just dig.

De vanligaste packtejperna är PP-tejp (polypropen), PVC-tejp (polyvinylklorid) och papperstejp. PP-tejp kan ha tre olika häftämnen: hotmelt, akrylat eller naturgummi. PVC-tejp och papperstejp finns i olika kvaliteter och tjocklekar men använder alltid naturgummi som häftämne.

Vilken packtejp ska man välja?

När man väljer packtejp finns det flera faktorer som spelar in: lådornas material, hur tungt innehållet är, hur många lådor som ska packas, hur de ska transporteras och förvaras, och hur viktigt det är att tejpen är miljövänlig. Svar på de frågorna avgör vilken packtejp som är bäst för dig: PP-, PVC- eller papperstejp.

PP-tejp finns i många olika varianter
PP-tejp finns i många olika varianter

PP-tejp hotmelt – det mest ekonomiska valet

PP-tejp med hotmelt passar dig som varken skall packa så många eller tunga lådor. Häftämnet hotmelt gör att tejpen låter vid användning men det är det mest kostnadseffektiva alternativet. Lätt avrullning.

Tyst PP-tejp

PP-tejp med akrylat finns i olika tjocklekar på plast och häftämne vilket gör att den kan användas för både lätta och tyngre lådor. PP-tejp med akrylat är tyst vid avrullning. Passar även om lådan kan komma att utsättas för högre temperaturer. Används i stället för PVC när miljökrav ställs.

PVC-tejp
PVC-tejp passar många

PVC-tejp  – den klassiska packtejpen

PVC-tejp har en något mattare yta än PP-tejp och medium till trög avrullning. Används vid fördel till tyngre lådor. Passar alla wellkvaliteter. Tyst vid användning. Kan användas i fuktiga och kalla miljöer. Dock rekommenderas påföring i rumstemperatur. Passar vid transporter då den tål chockbelastning genom att PVC- tejpen har hög brottstyrka och låg töjbarhet (den töjer sig inte och tål då mer rörelse på exempelvis pall vid transport).

Psst. Vill du färgkoda samtidigt som du tejpar? Välj i så fall färgad PVC-packtejp. Vill du använda packtejp för att informera om ömtåligt innehåll? Välj då varningstejp av PVC med standardtryck som till exempel “Aktas”.

Papperstejp och förseglingsremsor
Papperstejp och förseglingsremsor

Papperstejp och förseglingsremsor bäst för miljön

Packtejp av papper är bäst för miljön och behöver inte avlägsnas från kartongen vid återvinning. RAJAs papperstejp består av oblekt kraftpapper med häftämnet naturgummi. Medium avrullning. Papperstejp kan rivas av för hand och har låg töjning. Finns med olika tjocklek på papper och för riktigt tunga paket kan du välja armerad papperstejp.

Förseglingsremsor är en packtejp av papper som har ett luktfritt häftämne som aktiveras med vatten. Den går inte att avlägsna från kartongen utan att det syns. Väljer du denna tejp bör du även köpa en manuell eller elektronisk tejpdispenser med vattenbehållare, som fuktar och skär av tejpremsor. Se i filmen nedan hur det går till.

Läs även: Produktguide – maskeringstejp, papperstejp och förseglingsremsor

Glasfibertejp perfekt för export

Glasfibertejp är en PP-packtejp som är förstärkt med längsgående glasfibertrådar. Häftämnet är hotmelt. Detta är tejpen för dig som packar riktigt tunga produkter. Tejpen kan användas utomhus och är perfekt för exportleveranser.

Glasfibertejp ger den bästa säkringen
Glasfibertejp ger den bästa säkringen

Välj tejp med häftämnet naturfiber för återvunna lådor

Lådor kommer i många olika typer och format. Numera så består wellpappen som lådorna är gjorda av ofta av så kallat returfibrer/testliner, det vill säga återvunnet material. I nuläget brukar man säga att pappersfibrer kan återvinnas upp till sju gånger innan fibrerna blir för korta för användning men ny forskning visar att det kan vara möjligt med återvinning, med hög kvalitet, upp till 25 gånger!

Det finns även lådor som har returfibrer på insidan av lådan och ”nya” fibrer/ kraftliner, på utsidan. Nya fibrer kommer då från helt nyproducerad pappersmassa. Denna kombination av olika papper gör oftast att du får en något starkare låda. Du kan även få lådor helt tillverkade med kraftliner/nyfibrer. Är du osäker på vilken kvalitet du har på dina lådor kan du alltid fråga din leverantör.

För lådor med returfibrer rekommenderas tejp med naturgummi som häftämne. Det fäster bättre på underlaget. Vanligaste tejperna är då PVC eller papperstejp. PP-hotmelt fungerar på mindre lådor med låg vikt.

Har lådorna nyfiber kan du använda alla typer av tejp/häftämne, då är det mer beroende på storlek, och vikt på innehåll, vilken du skall välja.

Hur tejpar man bäst en låda?

För att tejpa en låda på bästa sätt bör du välja en U-formad förslutning för lådor upp till 20 kg med kort eller enkel transportsträcka. För lådor upp till 40 kg rekommenderas en kombinerad U- eller L-formad förslutning. En H-formad förslutning är lämplig för stora och tunga lådor över 40 kg som ska förvaras länge eller transporteras långt.

FörslutningAnvänds förPaketets vikt
Antal tejplängder
U-formad förslutning, 2 tejplängder
Lätta paket med kort transportsträckaUpp till 20 kg2 st
Kombinerad U- eller L-formad förslutning
Tyngre paket med kort transportsträcka eller lång förvaringstidUpp till 40 kg6 st
H-formad förslutning
Tunga och stora lådor med lång transportsträcka och lång förvaringstidMer än 40 kg6 st

Med rätt tejp behöver du inte ”övertejpa” lådan vilket man gärna gör om man är osäker på hur tejpen uppför sig. Genom att använda rätt förslutningsmetod beroende på paketets innehåll och transportsträcka förhindrar du onödigt slöseri med packtejp samtidigt som paketet är säkrat.

PS. Vill du packa ännu snabbare och smidigare? Ta en titt på vår Easybox med snabbotten och självhäftande täckremsa.

Hur ska packtejp förvaras?

Packtejp bör förvaras liggande, i jämn temperatur mellan 12-23 grader och mörkt. Förvara gärna i emballaget tejpen kom i för att skydda den mot damm. Se till att använda den äldsta tejpen först eftersom tejp har en begränsad hållbarhet. Om tejpen blir för varm eller kall, låt den ligga i rumstemperatur i 24 timmar innan du använder den.

Hur designar man sin egen packtejp?

Med verktyget Rajaprint kan du designa och beställa din egen packtejp med logga online. Leveranstiden är 5-6 veckor, men kan variera. Köper du större volymer får du ett bättre pris. Vi hjälper dig steg för steg i hela processen. Ha bra framförhållning för att undvika förseningar.

Packtejp med eget tryck är idag ett av de vanligaste sätten att marknadsföra/profilera sitt företag. Genom att märka dina lådor eller e-handelspåsar med tejpen så säkrar du dina förpackningar samtidigt som de stärker ditt varumärke och fungerar som reklam. Skulle sändningen mot förmodan hamna på villovägar blir den dessutom enklare att identifiera och hitta.

Fortfarande är den vanligaste packtejpen att trycka på en plasttejp men papperstejpen med sitt miljövänliga utseende har kommit stort på sista tiden som ett alternativ. Papperstejpen finns i både brunt och vitt (cremevit) men det är den bruna varianten som är populärast. Här får man tänka sig lite för när det gäller färger i trycket då det inte går att förvänta sig exakt samma resultat som på en plasttejp. Men ett enfärgat svart tryck på en brun papperstejp, det är snyggt det! Se här ett par exempel på tejp som våra kunder Badass Ceramics och Tyanachu har gjort hos oss.

                  

Ordlista:

TestlinerPapper tillverkat av returpapper som enligt test uppfyller vissa styrkekrav. Testliner som är avsett att bilda ytskikt på wellpapp, är ett alternativ till kraftliner, som tillverkas av ren sulfatmassa.
KraftlinerEn form av papper som är maskinglättad och som innehåller minst 80 % nyproducerad sulfatmassa. Kraftliner används till ytskiktet i wellpapp. (Är det tillverkat av returwellpapp kallas det testliner)
PapperstejpTejp tillverkad av oblekt kraftpapper från förnybara resurser och återvinningsbar. Kan återvinnas tillsammans med kartongen. Häftämne naturgummi
PP-tejpTejp gjord av Polypropen. Ett plastmaterial som även används vid tillverkning av många hushållsprodukter som skålar, förpackningar etc. Räknas traditionellt som en mer miljövänlig plast då det vid tillverkningen används färre kemiska tillsättningar. Finns med olika häftämnen. Återvinns som plast.
PVC-tejpTejp tillverkad av Polyvinylklorid. Materialet PVC är ett av de mest kontrollerade och regulerade ämnen då det tidigare räknades som en ”farligare” plastsort. Numera är tillverkningen starkt regulerad, exempelvis genom hållbar användning av tillsatser och inte minst genom den europeiska tillverkningsindustrins åtagande; VinylPlus 2030, deras nästa 10-åriga engagemang för hållbar utveckling. Häftämne naturgummi Återvinns som plast.
Ämnen