Från grova avfallspåsar eller butikspåsar i tjock plast till lätta ziplockpåsar eller tunn topparksfilm för skydd av pallar. Plast är ett multifunktionellt, lätt och flexibelt material, därför är det väldigt populärt som förpackningsmaterial. Men hur tillverkas det, hur återvinns det och hur kan man ersätta det med mer miljövänliga alternativ? Vi besvarar era frågor.
Hur tillverkas plastpåsar?
Traditionellt består plastpåsar av olja, som genomgår ett flertal olika värme- och tryckprocesser för att materialet ska få sin slutgiltiga form. Faktum är att sex procent av all världens olja används för plasttillverkning, och 40% av denna plast blir till påsar.
Olja bearbetas med värme och tryck för att skapa polyetenmolekyler av långa kedjor, resultatet blir lätta pellets av plast. Olika kombinationer av värme och tryck ger olika densiteter av plast. Bärkassar är t ex vanligtvis är gjorda av High Density Polyethylene (HDPE) och plastfilm och tunnare påsar är gjorda av Low Density Polyethylene (LDPE).
De pellets av polyeten som bildas värms sedan upp igen och extruderas för att tillverka en film – av olika tjocklek beroende på användning – som sedan skärs till rätt storlek. I ett sista steg värms materialet upp ytterligare en gång för att försegla sömmarna och bilda en påse.
Hur kan plastpåsar återanvändas?
Återanvänd gärna dina plastpåsar flera gånger – materialet är optimalt för återanvändning då det är väldigt starkt relativt till sin vikt. Butikspåsar och bärkassar av plast kan användas många gånger för att bära matvaror eller annat. Tunnare påsar kan också återanvändas, till exempel för förvaring eller skydd av mindre föremål av olika slag.
Förutom att återanvända plastpåsar som påsar, så kan du exempelvis återanvända plastpåsar som fyllnadsmaterial när du skickar paket, eller täcka utomhusväxter under vintern för att skydda dem från frost, eller skydda målarpenslar när de inte används… Användningsområdena är många och det är din fantasi som sätter gränserna. Tänk på att varje gång du hittar ett nytt syfte för en använd plastpåse så minskar du den påsens klimatavtryck en aning. Och när du inte kan återanvända fler gånger i privat bruk – se till att återvinna den!
Varför är det viktigt att återvinna plastpåsar?
Eftersom plastpåsar är så användbara produceras de i enorma volymer för alla tänkbara syften. Men materialets oförstörbara natur gör att de måste återanvändas eller återvinnas i stället för att slängas. Hamnar plastmaterial i naturen tar det otroligt lång tid för materialet att brytas ner. Och även om det kan brytas ner till en viss del över hundratals år så finns det ändå kvar i miljön i form a mikroplaster, som på grund av sin storlek är extra tufft att avlägsna från miljön.
Gör rätt från början – återanvänd dina plastpåsar om möjligt, och sortera ditt plastavfall som plastmaterial i återvinningen.
Hur återvinns plastpåsar i Sverige?
Hur återvinningsprocessen för plastmaterial ser ut skiljer sig från land till land. Nyligen släppte SVT dokumentären ”Återvinningsbluffen” som med ett internationellt perspektiv avslöjar att bara 1% av all plast återvinns. Dokumentären tar upp exempel där vi kan se att processen missköts i stor skala – vi får se tiotals pallar med välsorterade plastartiklar som bränns upp i stället för att likt utlovat tas tillvara som material för nya plastartiklar. Är detta något vi behöver oroa oss för i Sverige?
Så här svarar Svensk Plaståtervinning och Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), i en insändare publicerad på Dagens Nyheter:
”Alla plastförpackningar som lämnas på någon av FTI:s 5 000 återvinningsstationer runt om i landet, eller samlas in via fastighetsnära insamling hos 2 miljoner hushåll, kommer till Svensk Plaståtervinnings sorterings- och återvinningsanläggning i Motala. Här sorteras den, sort för sort, och skickas därefter för tvätt och granulering hos certifierade samarbetspartners inom EU – och här genomförs regelbundna revisioner.
Vidare beskrivs det i insändaren hur den insamlade plasten blir till återvunnen råvara, och att det restavfall som uppstår energiåtervinns i Sverige och till exempel används för att värma bostäder.
Trots att Sverige enligt insändaren är världsledande inom plaståtervinning så hamnar så mycket som ungefär hälften av alla plastförpackningar i hushållssoporna. Dessa förpackningar återvinns alltså inte, i stället förbränns de i värmeverk. Genom att sortera ditt plastavfall gör du alltså en insats för miljön. Men hur ser du till att du sorterar rätt?
Hur återvinner jag förpackningsmaterial av plast?
Det första steget när du undrar över hur ett material ska återvinnas är att avgöra om det är återvinningsbart. Förbrukningsmaterial som emballage och fyllnadsmaterial är i regel återvinningsbart. Är du osäker gällande om ett material eller objekt är återvinningsbart kan du göra en sökning i FTIs sorteringsguide.
Inför återvinning är det viktigt att du separerar och sorterar olika materialslag så gott det går. Går det inte att separera materialslagen? Utgå i så fall från det dominerande materialslaget när du sorterar inför återvinning.
Om du ska återvinna en låda du fått med posten, se då till att avlägsna packtejp av plast och eventuella plastfickor från kartongen och sortera materialen för sig (eller ännu bättre, använd dig av papperstejp och packsedelskuvert av papper – då förenklar du återvinning för dina kunder, då hela emballaget kan sorteras som papper). Se till att vika ihop kartongen så att den tar mindre plats i återvinningskärlet.
Behöver du återvinna vadderade kuvert med invändig bubbelplast? Kom ihåg att om möjligt avlägsna bubbelfoliet så att du kan sortera materialslagen för sig. Notera att vanliga papperskuvert som du ofta hittar på kontor inte är återvinningsbara, trots att de ibland är försedda med fönster av plast. De ska alltså sorteras som hushållsavfall och skickas till förbränning. Det beror på att kuvert inte ingår i producentansvaret för förpackningar och tidningar, de är alltså inte producerade för att kunna återvinnas.
Hur kan jag minska mitt företags klimatavtryck relaterat till förpackningsmaterial av plast?
Som e-handlare ställs du inför valet om vilken typ av emballage som passar bäst för att ge skydd till dina produkter under transport, för att säkerställa att produkterna kommer fram i gott skick. Förutom att ge dina produkter ett fullgott skydd är det självklart även viktigt att ditt emballage gör ett så litet klimatavtryck som möjligt, här finns det tre aspekter du kan använda för att utvärdera ditt emballageval:
1. Välj förpackningsmaterial av papper
Generellt sätt är pappersmaterial som wellpapp och kraftpapper bättre för miljön än plast, eftersom det är nedbrytbart i naturen, i högre grad återvinns och i många fall redan består av återvunnet material (Alla kartonger i RAJAs sortiment består till exempel av minst 70% återvunnet material). Titta på er befintliga åtgång av plast – kan du ersätta förpackningsmaterialet med ett alternativ tillverkat av papper?
Här kan du utgå från de fyra stadierna av en förpackningsprocess:
- Packa: kartonger, pappkuvert, papptuber, e-handelspåse av papper, bärkassar av papper
- Skydda: pappersskydd som till exempel kraftpapper eller silkespapper, förpackningsmaskiner för pappersfyllnad
- Försegla: papperstejp, förseglingsremsor
- Skicka: transportetiketter, packsedelskuvert av papper
Läs mer om detta i vår guide: Så byter du ut 3 vanliga emballageprodukter mot miljövänliga alternativ
2. Välj förpackningsmaterial av återvunnen plast
Det finns en anledning att plast är populärt – materialet väger lite och ger samtidigt ett flexibelt, rivsäkert och vattenavvisande skydd. Om plast är det rätta valet för er, se till att minska ert klimatavtryck genom att använda er av återvunnet material. Här är ett urval av RAJAs sortiment, som ständigt utvidgas till att inkludera fler miljövänliga alternativ:
- Miljövänliga plastpåsar – upp till 100% återvunnen plast. Se även våra plastpåsar med utstansade bärhandtag, där de flesta artiklar består av 100% återvunnet material (se detaljer i tabellen).
- Vita e-handelspåsar av 100% återvunnen plast
- Miljövänlig sträckfilm – tillverkat av 80% återvunnet material
- Miljövänlig bubbelplast – tillverkat av 80% återvunnet material
- Miljövänliga packband – tillverkat av 80% återvunnet material. PET-band är ett lättare alternativ till stålband, avsett för bandning av tyngre pallar.
3. Väj förpackningsmaterial som kräver mindre åtgång av material
Ju mer avfall som bildas, desto större klimatavtryck – genom att använda innovativa förpackningslösningar kan ni bli mer effektiva, mer ekonomiska och mer miljövänliga – allt på samma gång, genom att mindre material används. Här är tre förpackningslösningar som gör just detta:
- PP-tejp Airtape – en tunnare PP-packtejp som avger cirka 30% mindre CO2-utsläpp per meter tejp när den produceras.
- Försträckt sträckfilm – behöver inte stramas åt inför användning. Det går åt 20-30% mindre material jämfört med vanlig handsträckfilm, samtidigt är försträckt sträckfilm enklare att applicera.
- Emballage som kan återanvändas i retur: de här förpackningarna är försedda med dubbla självhäftande täckremsor, vilket innebär att dina kunder kan använda samma emballage för en eventuell retur. Enklare, och bättre för miljön.
Behöver du hjälp med att minska miljöpåverkan genom val av emballage?
RAJA är specialister på packtejp, förpackningar och emballage. Kontakta oss gärna för tips och rådgivning kring hur dina val av emballage påverkar miljön. Numret är 010 – 33 08 200 och vi har öppet vardagar 07:30-17:00.
Utforska gärna vårt miljövänliga utbud av emballageprodukter online!
Håll kontakten med oss
- Prenumerera på vårt nyhetsbrev för de senaste nyheterna inom emballage och tillgång till exklusiva kampanjer
- Följ RAJA Sverige på Linkedin, Facebook och Instagram
- Kolla in vår senaste produktkatalog – beställ hem helt gratis eller läs den interaktiva katalogen online
Läs nästa blogginlägg: